Трайков: Повече сигурност за повече потребление

Трайков: Повече сигурност за повече потребление
Държавата трябва да насърчава свободната конкуренция, смята министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавата трябва да насърчава свободната конкуренция и държавните органи, съблюдаващи спазването на правата на потребителите, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Трайков присъства на конференция на тема: „Факторът потребление“, организирана от списание „Мениджър“ в понеделник.

„Истинският, автентичният конкурентен пазар създава такива условия за потребителите, които насърчават потреблението“, каза още министърът.

По думите му през второто тримесечие на тази година за първи път от предкризисната 2008 г. насам в страната се наблюдава повишение на дела на потреблението в БВП, но все още е рано да се каже дали това е тенденция.

Трайков подчерта, че потреблението в България не е намаляло, и добави, че хората потребяват стоката или услугата в голяма степен като гаранция срещу бъдеща несигурност.

„Друга страна на въпроса е дали в малка и отворена икономика като българската има смисъл държавата да е играч, който насърчава потреблението с кампании и изкуствени мерки, които струват пари“, каза още той.

Освен усилията да не се вдига дефицитът, трябва всички компетентни страни в този процес да направят максимално възможното да се намали факторът несигурност, подчерта Трайков. Според него това ще увеличи потреблението.

Министърът коментира и темата за монополите. Според него трябва да се прави разлика между естествените монополи и компаниите, които са близо до „монополното, доминиращото, нежеланото положение или поведение на пазара“.

Дали определени компании, опериращи на свободния пазар, нямат неестествено висок дял, това е тема в сферата на компетентностите на държавата и тя категорично трябва да се занимава с това, подчерта Трайков.

#Трайчо Трайков #монополи #министър на икономиката #Министерство на икономиката #конкуренция #държавна администрация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"