Защо дядо Благоев стана дядо Мраз?

Защо дядо Благоев стана дядо Мраз?
A A+ A++ A

Някак неусетно дядо Благоев в Благоевград, се превърна в дядо Мраз, точно така, както дядо Мраз преди години се превърна отново в дядо Коледа. Дали процесът на превръщане от един в друг дядо е нещо естествено, оставаме читателя да прецени до колко и дали това е добро, лошо, нормално, или ненормално.

По-интересното е, че паметниците все по-често стават обект на подобно въздействие на историческото време, което по един или друг начин променя и дори подменя историческия контекст и стилистичната семантика. Според някои това е акт на вандалщина. В същото време, как можем да обясним искрените детски усмивки край дядо Мраз/дядо Благоев в Благоевград? Нима тези деца са някакви малоумни създания…!? Ами да, смешно и забавно е!

От друга страната, поругаването на един паметник чисто и просто е реален акт на вандалщина, защото се подиграва първичната лоялност, която обаче първо е архаизирана и второ – създава добра основа за модернистично, арт-надграждане на смисловия конструкт.

Или иначе казано, какво толкова е станало, че се вдигна шум, сякаш е аварирала АЕЦ “Козлодуй”…, за пореден път…!?

Паметниците са носители на определено светоусещане и именно заради това са обект на подобни атаки, защото “политиката” ни дойде твърде много!

#Благоев #политика #паметник #паметници #вандалщина #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници