Скандалът в Турция се разраства

Скандалът в Турция се разраства
Взеха на прицел моя син; навъртайки се около него, искат да достигнат и до мен, посочи премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турският премиер Реджеп  Ердоган заяви в четвъртък, че зад операцията на прокуратура и полиция срещу корупционни практики и рушветчийство прозира заговор срещу Турция, а истинската цел на този заговор е лично той, съобщи телевизионният канал NTV.

„Взеха на прицел моя син; навъртайки се около него, искат да достигнат и до мен”, коментира Ердоган.

Корупционният скандал в Турция предизвика протести, които са на път да заприличат на тези на площад „Таксим” миналото лято. Няколко хиляди демонстранти поискаха оставката на премиера Ердоган на митинг в Истанбул.

В сряда трима турски министри подадоха оставки, след като корупционният скандал, в който бяха замесени се разрастна. Единият от тях - този на околната среда призова премиера Реджеп Тайип Ердоган да ги последва.

За да успокои напрежението Ердоган смени 10 министри. Сред сменените е министърът за Европейския съюз Егемен Багъш, който според медиите е сред замесените в корупционния скандал, но не е подал оставка. Той до момента не е обект на съдебно преследване. Багъш е заменен от досегашния депутат от управляващата Партия за справедливостта и развитието Мевлут Чавушоглу. Сменени са и министрите на вътрешните работи Муаммер Гюлер, на икономиката Мехмет Зафер Чаглаян и на околната среда Ердоган Байрактар, които в сряда подадоха оставка, а синовете им са задържани в рамките на разследване за подкупи и корупция. Те са заменени от Ефкан Ала (вътрешни работи), който досега бе помощник държавен секретар към канцеларията на премиера и от депутатите Нихат Зейбекчъ (икономика) и Идрис Гюллючъ (околна среда).

Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието Хюсеин Бюрге поиска от прокуратурата да върне задържаните по време на мащабната операция в Истанбул и Анкара срещу корупционни практики и рушветчийство 4,5 милиона долара, съобщи електронното издание на вестник „Милиет”.

Операцията започна на 17 декември. Синовете на двамата влиятелни министри от ислямско-консервативното правителство на Реджеп Ердоган бяха обвинени и арестувани в рамките на голямо дело за корупция заедно с още 22-ма души, включително бизнесмени и генералният директор на държавната банка Халкбанк.

#Турция #скандал #корупция #министри #Ердоган #Партия на справедливостта и развитието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"