Трайков: 1/5 от язовирите в България са опасни

Трайков: 1/5 от язовирите в България са опасни
„Струва ми се кретенско да се мисли сега откъде ще се вземат пари за почистване на язовири и реки", каза министърът. Снимка: „168 часа“
A A+ A++ A

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви, че 1/5 от язовирите в България са опасни.

Пред Дарик радио той уточни, че управлението на още 24 големи язовира се променя, както и контролът върху другите над 2000 язовира.

„Язовири и каскади" е дружество на НЕК. Идеята е да се концентрира контролната функция, включително в частта за издаване на разписания и принудителни мерки, каза още Трайков.

„Всичко да е на едно място, за да се ограничи споделянето на отговорност в случая. 27-те язовира на „Язовири и каскади" те си ги контролираха и преди. Като организация и като хора всички те достатъчно отговорно са подхождали във времето назад. С тези големи язовири няма и не е имало проблеми, проблемите са с малките язовири”, посочи енергийният министър.

Той уточни, че и със село Цар Калоян и със село Бисер сега, и с тези потенциално най-опасни язовири винаги става дума за малки, които не са към „Язовири и каскади".

По думите му за язовир „Елена" ще е необходимо взривяване на изпускателя, който не може да функционира в момента. Тази сутрин е установено, че може да се изчисти преливникът, по-късно днес и изпускателят, заяви Трайков.

Той допълни, че за първи път са решили да има контрол и той в някаква степен е централизиран. Според Трайков, „Язовири и каскади" имат доказан опит и резултати в контрола по 27-те големи язовира.

На въпрос чий язовир е „Иваново", Трайков повтори, че досега страната е имала 27 язовира, които са били в баланса на „Язовири и каскади".

„Те стават публична държавна собственост. Други 24 язовира, които досега бяха в „Напоителни системи" също стават публична държавна собственост и също се дават на „Язовири и каскади", каза министърът.

„Всички останали язовири ще бъдат контролирани от „Язовири и каскади". Абсурдно е да не се знае чий язовир е „Иваново". Подготвяният регистър трябва да дава нееднозначна информация по този въпрос”, подчерта той.

„Това, което е важно е какво трябва да се предприеме, за да не се случи нещастие. Не съм последна инстанция за да коментирам кой и къде има дял в язовирите. Бутането на язовири ще започне, когато се наложи”, каза Трайков.

По думите му потенциално опасните язовири по области са около 600. Те ще бъдат проверени до 20 февруари.

„Излиза, че 1/5 от язовирите в България са опасни. Веднага, където е необходимо ще се вземат мерки”, заяви министърът.

„Струва ми се кретенско да се мисли сега откъде ще се вземат пари за почистване на язовири и реки. Някой кмет казва: нямаме пари сега да чистим язовирите, и се надяваме да не стане наводнение”, посочи още той.

Според Трайков това е абсурдно. Когато става дума за безопасността на хората, трябва истинските лидери, кметовете да свършат работата. Финансирането е друга тема, работата трябва да се свърши, категоричен е икономическият министър. Трайков призова кметовете и областните управители да решат въпроса.

„Казвам на кмета: трябва да се почистят тези дървета или сметището - имате една седмица, след това се сърдете на себе си", добави още Трайков.

#Трайчо Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма #България #язовир #Язовири и каскади #НЕК #Цар Калоян #Бисер #Иваново #кмет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"