Темите на 2013 г. - протести, бежанци, бедност

Темите на 2013 г. - протести, бежанци, бедност
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Преглед на важните събития през отминаващата 2013 година и прогноза за това какво ни очаква през следващата направихав студиото на Нова телевизия блогърът Асен Генов, Мохамед ал Бармауи от „Свободна Сирия” и финансовият експерт д-р Банчо Банев.

Сред основните теми бяша протестите, белязали ежедневието на българите от февруари насам, кризата с бежанците, достигнала до нашата страна в резултат на нестихващия граждански конфликт в Сирия и икономическата ситуация, която определя битието на всеки.

"Новата година дава шанс за появата на лъч светлина, що се отнася до икономиката. „Чисто технически много неща започнаха леко да се преобръщат”, отбеляза Банчо Банев.

„Спря драстичното и редовно покачване на цените на тока, започна и поевтиняване на електроенергията, а през зимата българина го вълнуват сметките”, даде пример преподавателят.

Според него обаче намаляването на бедността е дълъг процес и за нея е рано да се говори.

„Има фактори за обръщане на палачинката  след обедняването в продължение на 20 години”, коментира икономистът, който подкрепя правителството, но смята, че за коалиционния кабинет е добре да работи в условия на протест.

 С констатациите на финансиста не се съгласи съвсем блогърът Асен Генов, който видя в думите на д-р Банев прословутите „опорни точки” на управляващите.

„Заклинанието ‘Протестирайте, защото това ни помага’ очевидно работи, но истината е малко по-различна. В момента в България имаме ясни индикации, че се оттеглят инвеститори. Управляващите не успяха да разсеят и съмненията за това как ще бъдат усвоени милиардите в заеми.” , коментира Генов.

Според Генов има много парадокси, които сочат недвусмислено, че оставката на правителството вече е „ужасно закъсняла”.  

Освен протестите, другият голям проблем пред управляващите тази година бе справянето с кризата със сирийските бежанци.

"Напоследък притокът на бежанци намаля осезаемо", коментира Мохамед ал Бармауи.

Според Бармауи причините са няколко. Освен зимата, която възпрепятства достигането им до българската граница, роля играе и не съвсем топлото им посрещане, нито на улицата, нито в центровете, където биват настанявани.  

 „Ужасната обстановка в бежанските лагери е необяснима, нетърпима”, каза активистът, който не може да си обясни къде е причината за това, но отбеляза, че в последните месеци има известно подобрение.

 Най-силният спомен на Мохамед ал Бармауи от 2013 г. ще остане мигът, в който е посрещнал своята майка в България, която се опитвал да изведе от Сирия в продължение на повече от година.

#Асен Генов #Банчо Банев #Генов #Банев #протести #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"