Морнингстар призна за проблеми с шистовия газ в САЩ

Морнингстар призна за проблеми с шистовия газ в САЩ
Морнингстар посочи, че в резултат на добива на шистов газ, цените на горивото в Съединените щати са 20% от цените на газа в България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Специалният пратеник на сържавния секретар на САЩ Хилари Клинтън по енергийните въпроси за Евразия Ричард Морнингстар призна, че шистовият газ е създал проблеми с околната среда в Америка.

„Да, имаше проблеми с околната среда и тези проблеми бяха взети под изключително сериозно внимание в САЩ. Нашият отдел по енергетика направи обстоен преглед на ситуацията, имаме и окончателен доклад на агенцията ни за закрила на околната среда, който ще бъде публикуван следващата година”, обяви Морнингстар в интервю за БНР в събота.

„Вярваме, че технологията е напреднала достатъчно, така че рисковете за околната среда да бъдат овладени. Това е въпрос на управление на технологиите, така че да сведем рисковете до приемливо ниво”, каза още той.

На въпрос как ще коментира изказването на френски експерт, че има само един метод за добив на шистов газ и че той е много опасен, пратеникът на Клинтън отговори:

„Това е мнение на един човек. Има много други експерти, които ще ви кажат, че трябва да видите специфичната ситуация, специфичната област, която ще бъде пробивана, трябва да видите какво ще бъде направено от техническа гледна точка, колко пласта цимент има например”, посочи той.

„Въпросът е сложен. Наистина е важно всяка страна, не само България, а и САЩ или която и да било европейска страна да направи рационално и научно изследване и тогава да вземе решението, което да не бъде плод на емоции”, добави Морнингстар.

Той обаче уточни, че в резултат на добива на шистов газ, цените на горивото в Съединените щати са 20% от цените на газа в България.

„Бонусите, ако стигнем до там, са огромни. У нас именно заради добива на шистов газ цените на горивото са около 20% от тези на газа в България”, заяви той.

„Не мога да кажа, че добивът на шистов газ ще доведе до същия резултат в България, но ако могат да се овладеят рисковете за околната среда, този въпрос трябва да се разгледа. България, както и всяка друга страна, трябва да знае с какво разполага и да вземе решение дали да добива газ или не”, каза още Ричард Морнингстар.

#САЩ #Хилари Клинтън #Ричард Морнингстар #държавен секрета на САЩ #Евразия #Америка #шистов газ #България #околната среда #енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »