Трайков: България с рекорден износ на електроенергия

Трайков: България с рекорден износ на електроенергия
Според Трайков спестяванията от прилагането на мерки за енергийна ефективност в индустрията, транспорта, услугите и селското стопанство ще достигнат 1.3 млрд. лв. през 2016 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е преизпълнила междинните си индикативни цели по отношение на енергоспестяването и използването на зелена енергия, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Това изказване той направи по време на конференцията, организирана от в. „Капитал“ – „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“, съобщи „Дневник“.

„През миналата година сме постигнали 3549 гигаватчаса годишно енергийно спестяване в рамките на тригодишната програма за изпълнение, което е преизпълнение с 1000 гигаватчаса на междинната идикативна цел от 3.0%“, обясни министърът.

По думите му това е и причината България да има рекорден износ на електроенергия.

През 2010 г. в страната ни е произведено и най-голямото количество зелена енергия – 5509 гигаватчаса. Това се равнява на около една трета от производството на АЕЦ „Козлодуй“ и 15.0% от брутното вътрешно енергийно потребление, което означава, че България е преизпълнила индикативната си цел от 11.0%, уточни Трайков.

Той обясни тези резултати с големите количества вода през миналата година, което показва потенциала на страната.

Според Трайков спестяванията от прилагането на мерки за енергийна ефективност в индустрията, транспорта, услугите и селското стопанство ще достигнат 1.3 млрд. лв. през 2016 г.

Едва 3.5% от енергията на крайното енергийно потребление в индустрията обаче се осигурява от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), подчерта той.

Според министъра това тепърва ще се променя, тъй като има голям интерес към изграждането на зелени инсталации от страна на фирмите.

Трайчо Трайков представи и целите, поставени пред държавната администрация по отношение на енергийното спестяване. Според тях до 2012 г. 60.0% от хартията, използвана в държавните учреждения, ще се рециклира, а 60.0% от ИТ оборудването, 80.0% от офис осветлението и 90.0% от климатиците ще бъдат енергоспестяващи.

#Трайчо Трайков #министър на икономиката #Министерство на икономиката #зелена енергия #електроенергия #износ #износ на електричество #ВЕИ #възобновяеми енергийни източници #АЕЦ Козлодуй

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"