Делото „Октопод“ най-после допълзя в съда

Делото „Октопод“ най-после допълзя в съда
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Алексей Петров след близо 2-годишно разследване на т.нар. престъпна група „Октопод“.

Обвинение е отправено и към още петима души освен Петров, съобщи БТА.

Другите петима са: Антон Петров–Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов.

Алексей Петров, Антон Петров, Марчело Джотолов и Янко Попов са обвинени в образуване, ръководене и участие в организирана престъпна група.

Алексей Петров има обвинения и за извършени изнудвания, принуди и разгласяване на класифицирана информация. За изнудвания и принуди има обвинения и Марчело Джотолов. Към другите му провинения прокуратурата прибавя и укриване на данъци и присвояване.

За изнудвания е обвинен и Янко Попов. Кирил Топалов има обвинения за принуда, а Цеко Йорданов – за осуетяване на наказателно преследване.

Алексей Петров беше задържан на 10 февруари 2010 г. по време на акция „Октопод“ на МВР. Тогава от министерството заявиха, че става въпрос за „изключително мощна и добре организирана йерархична престъпна група“, която е действала на територията на страната от 1997 г.

По време на операцията бяха направени проверки на 18 обекта в столицата и бяха задържани общо 13 души.

„Това е политически арест и министър Цветанов стои в основата му“, заяви тогава Алексей Петров.

Прокурорът по делото Светлозар Костов беше командирован специално от Бургас. През юли тази година той оправда дългото забавяне на внасянето на обвинителен акт в съда по следния начин:

„Когато отидох в националното следствие, заварих един пълен киносалон, постлан с черни чували. Излишно е да ви казвам какво значи да се прочетат и осмислят всички тези документи, които бяха иззети по време на акцията. Не знам защо приемате прокуратурата като ресторант, в който може да бъде сготвена морска храна за 15 минути“, коментира той.

По думите на Костов било невъзможно всичко да бъде приключено с едно дело и по тази причина разследването беше разделено на три, от които едното беше кръстено „Големият октопод“.

По трите дела има общо 25 обвиняеми, а в екипа работят трима прокурори.

Алексей Петров беше освободен от ареста през октомври миналата година, след като прекара там 8 месеца.

Бившият съветник на ДАНС беше пуснат под домашен арест, тъй като съдът реши, че до този момент няма достатъчно доказателства Петров да е организирал и ръководил престъпна група.

През февруари тази година пък магистратите отмениха домашния арест и му наложиха най-леката мярка за неотклонение – подписка.

Алексей Петров се кандидатира за президент на изборите през октомври и заедно с кандидата си за вицепрезидент Николай Георгиев получиха 0.94% или 31 633 гласа.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"