14 000 се жалваха от източноевропейци на сайта на Герт Вилдерс

14 000 се жалваха от източноевропейци на сайта на Герт Вилдерс
Холандският крайнодесен политик Герт Вилдерс. Снимка: Радио Холандия
A A+ A++ A

14 000 холандци са се оплакали само за един ден на новия сайт за сигнали срещу източноевропейци, създаден от холандската националистическа "Партия за свобода" на Герт Вилдерс.

Това съобщи в петък холаднската преса. Сайтът за докладване на нередности се казва www.meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl, което означава "Гореща линия за централно- и източноевропейци".

Миналата година партията поиска българите и другите източноевропейци да бъдат депортирани от Холандия, както и България и Румъния да бъдат изгонени незабавно от Европейския съюз. Холандия остава и единствената държава, която стои твърдо срещу членството на страната ни в Шенген. Сайтът, който стартира преди два дни, вече предизвика острата реакция на европейски институции и държави членки на ЕС.

"Имали ли сте проблеми с хора от Централна и Източна Европа? Загубили ли сте работата си, изместени от поляк, българин, румънец или друг източноевропеец? Искаме да знаем. Партията за свобода дава платформа чрез този сайт, за да ни докладвате тези неща."

Това гласи началната страница на сайта за оплаквания от източноевропейци, живеещи в Холандия. Сайтът стана активен в сряда, едновременно с публикуването на междинния доклад на Европейската комисия за България и Румъния.

Партията за свободата обещава, че ще обобщи сигналите и ще информира холандския министър на социалните въпроси и заетостта.

"Миграцията на работната ръка ... замърсява трудовия пазар и води до проблеми с интеграцията", гласи сайтът. "Ние искаме подробно разясняване на проблемите, причинени от централно и източноевропейци в престъпността, алкохолизма, наркотиците, проституцията и изхвърлянето на боклука", казва депутатът от Партията за свободата Ино ван ден Беселаар.

Съобщава се за първа реакция на полското посолство в Хага, откъдето са се оплакали на холандския омбудсман. Той обаче е отказал да разследва случая, като обяснил, че неговата компетенция е ограничена до холандското правителство, а не до дейността на отделни партии.

България обмисля да сезира европейския омбудсман, евентуално и ЕК, съобщиха от българското външно министерство. Говорителят на ведомството Весела Чернева отказа да коментира пред Дарик радио какво очакваме като реакция от властите в Европа.

„Това, което ние ще направим е да задействаме европейските институции, някои от които вече сме сигнализирали за проблема. На този етап не можем да коментираме хипотези, тъй като това току-що се е случило", допълни говорителката на МВнР.

И други държави осъдиха сайта като дискриминационен. Румънското външно министерство поиска холандските власти да предприемат действия срещу сайта, защото нарушава европейските норми и е дискриминационен. Реакция имаше и от българските евродепутати.

Илиана Иванова от ГЕРБ зададе въпрос до Европейската комисия, с който се изисква разследване по случая. Според нея, както и според Ивайло Калфин от групата на социалистите и демократите сайтът насажда расизъм и ксенофобия сред холандците и на практика подстрекава към дискриминация срещу хората от Централна и Източна Европа. Следващата седмица в Страсбург се очаква групата на левицата в Европарламента да излезе с декларация срещу скандалния сайт.

Председателят на Съюза на работодателите Бернард Винтес също имаше остри думи, като призова холандското правителство да се разграничи от позицията на сайта. "Този сайт е форма на демонизация. Така се насажда страх от чужденците, а в нашата отворена страна не бива да става такова нещо", предупреди той.

#Холандия #Партия на свободата #Герт Вилдерс #източноевропейци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »