"Булгаргаз" иска близо 30% по-скъп газ от април

"Булгаргаз" иска близо 30% по-скъп газ от април
Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

С близо 27% да поскъпне природният газ от началото на април, предлага общественият доставчик "Булгаргаз".

Ако ДКЕВР приеме искането, синьото гориво ще поскъпне със 166 лева и ще достигне близо 790 лева за 1000 кубически метра.

В съответствие с изискванията на чл. 36 а от Закона за енергетиката, "Булгаргаз" ЕАД, дъщерно дружество на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД, в едномесечен срок преди подаване в ДКЕВР на заявлението за изменение на действащите цени за всяко тримесечие, следва да го оповести в средствата за масова информация, съобщиха от "Булгаргаз".

Според Булгаргаз, отчита се влиянието на следните фактори – ниво на котировките на алтернативни горива на средиземноморски борси, както и съотношението долар/лев. Наблюдава се постоянна тенденция към повишаване стойностите и на двете групи фактори.

„Ето защо "Булгаргаз" ЕАД уведомява своите клиенти, че прогнозната цена за обществена доставка на природен газ през ІІ -ро тримесечие на 2012 година би следвало да бъде 786.43 лв./хм3 без ДДС. Увеличението от 166.27 лв./хм3 (26.81%) отчита условията на чл. 17, ал. 1 - ал. 6 на Наредбата за регулиране на цените на природния газ и не включва недовзет от "Булгаргаз" от предходни периоди приход," казват от държавния доставчик.

„Допълнително влияние оказва преминаването на подземното хранилище от режим добив на режим нагнетяване, т.е. попълване на използваните през настоящия отоплителен сезон запаси. Стойността на увеличението се завишава и от разликата между заявената от "Булгаргаз" ЕАД и реално утвърдена от ДКЕВР продажна цена за обществена доставка на природен газ през 1-во тримесечие на 2012 г. Всички допълнителни изменения, влияещи върху ценообразуващите фактори ще бъдат отчетени в окончателното предложение на "Булгаргаз" за цената на природния газ за ІІ-ро тримесечие на 2012 година, което ще бъде оповестено при внасяне на предложението в ДКЕВР на 9 март," обявиха още от компанията.

#Булгаргаз #природен газ #поскъпване #ДКЕВР #Държавна комисия за енергийно и водно регулиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"