Избират нов варненски владика

Избират нов варненски владика
Светият Синод избира нов варненски владика. Снимка: wikimapia.org
A A+ A++ A

Св. Синод в пълен състав в заседанието си в събота, изслуша доклада на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол, разгледа цялата документация по проведения на 15 декември избор във Варна с приложени протоколи и изборни книжа и изложението на Варненския и Великопреславския епархийски избирателен събор и се произнесе, че изборът е преминал съгласно разпоредбите на Устава на БПЦ - БП и Каноните на Църквата, съобщиха от Отдел „Връзки с обществеността” при Светия Синод на БПЦ-БП.

Постъпили жалби и възражения няма. ВСинодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" ще се извърши каноническия избор за Варненски и Великопреславски митрополит. Патриархът ще се обърне с няколко думи към митрополитите и изборът ще започне, като първо патриарх Неофит, а след него и останалите митрополити по старшинство ще влизат един по един в олтара на параклиса и върху разтворено св. Евангелие върху светия Престол собственоръчно ще изписват името на своя избраник - един от двамата епископи, избрани от епархийските избиратели предната неделя.

Припомняме, че на 15 декември се проведе Епархийския избор - първият етап от избора - на нов Варненски и Великопреславски митрооплит. Тогава във Варна - центърът на овдовялата епархия, под председателството на Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол, от листата на епископите - кандидати за митрополитския престол, изискваните от Устава на БПЦ повече от половината от гласовете, получиха Преосвещените епископи Знеполски Йоан - 22 гласа и Мелнишки Серафим - 19 гласа. Така двамата стигнаха до Каноничния избор, който е окончателен.

#синод #митрополит #избор #патриарх #владика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"