ЕПИА: България застрашава инвестиционния климат във ВЕИ сектора в цяла Европа

ЕПИА: България застрашава инвестиционния климат във ВЕИ сектора в цяла Европа
Снимка: greentech-bg.net
A A+ A++ A

Европейската асоциация на фотоволтаичната индустрия (ЕПИА) публикува отворено писмо в защита на ВЕИ сектора в България, критикувайки остро приетите на 5 декември от Народното събрание мерки срещу производители на енергия от фотоволтаични и вятърни централи.

Писмото е адресирано до президента, министър-председателя, министъра на икономиката и енергетиката, председателя на НС, председателя на комисията по бюджет и финанси и до председателя на енергийната комисия.

Президенът на ЕПИА, д-р Винфрид Хофман, изразява силна загриженост за последиците от въвеждането на тази втора за последната една година ретроактивна мярка срещу производителите на зелена енергия и изтъква пагубните последици, които тя ще има не само върху ВЕИ сектора, но и върху инвестиционната среда в България като цяло.

Конкретно са посочени и нарушените с това решение европейски директиви, принципи на недискриминация и защита на вече направени инвестиции. Президентът д-р Хофман призовава българските политици към осъществяване на структуриран диалог относно енергийната политика на страната с инвеститори и международно признати финансови институции.

Също така ЕПИА ще поиска от Европейската комисия бърза реакция за обезкуражаване приемането на подобни ретроактивни мерки, каквито са приети в България, за да не бъде застрашен инвестиционния климат във ВЕИ сектора в цяла Европа.

#България #НС #Народното събрание #ВЕИ #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"