Журналисти окупираха хотел в Берлин заради Ходорковски

Журналисти окупираха хотел в Берлин заради Ходорковски
Преди да го арестуват, Ходорковски бе един от най-богатите хора в Русия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Престижният хотел „Адлон“ в центъра на Берлин е окупиран от журналисти. В хотела е отседнал Михаил Ходорковски, който бе освободен от затвора в петък, предаде Би Ти Ви.

Ходорковски пристигна в Германия след преговори между президента Владимир Путин и бившия германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер. Геншер в петък лично е посрещнал руския нефтен олигарх на берлинското летище.

Засега няма информация какви са плановете на Ходорковски. Очаква се в Берлин да пристигне семейството му.

Според германски политолози решението за помилване на Ходорковски вероятно ще смекчи тона на европейските политици към Москва. Освобождаването на Ходорковски и обявената в Русия амнистия бяха приветствани от комисаря по външната политика и сигурността на Евросъюза Катрин Аштън, както и от американския президент Барак Обама.

Преди да го арестуват, Ходорковски бе един от най-богатите хора в Русия и 30-и по богатство в света. Личното му състояние бе изчислявано на 8 млрд. долара, според „Форбс“.

Бизнесменът бе признат за виновен за укриване на данъци през 2005 г. и бе осъден за злоупотреби през 2010 г. Критиците твърдят, че тези обвинения са отмъщението на президента Владимир Путин за изявените политически амбиции на Ходорковски.

#Берлин #Михаил Ходорковски #Ходорковски #Евросъюза #Катрин Аштън #Барак Обама #Ханс-Дитрих Геншер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »