Над 20 загинали и стотици ранени в Алепо, Сирия

Над 20 загинали и стотици ранени в Алепо, Сирия
Две коли-бомби избухнаха днес край сгради на силите за сигурност в сирийския град Алепо. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Най-малко 25 души загинаха, а други 175 бяха ранени при двойно нападение с кола-бомба край сгради на силите за сигурност в сирийския град Алепо.

Единият удар бе насочен срещу полицейско управление, предаде бТВ. От експлозията е засегнат и център за раздаване на социални помощи.

Цел на втората атака стана база на сирийските разузнавателни служби. Държавната телевизия обвини за атентата въоръжени терористични групи.

Появиха се съобщения, че в покрайнините на град Хомс, който е във фокуса на офанзивата на армията срещу опозиционните сили, са се струпали около 10 хил. войници от правителствените сили под контрола на президента Башар Асад.

Според някои източници танкове са щурмували околностите на града, а артилерийският обстрел е бил подновен.

Агенция Интерфакс предаде, че местни жители очакват мащабна операция на сирийската армия срещу бунтовниците, която може да обхване всички селища по границата с Ливан.

Продължава и задочният конфликт между Русия и Запада, който се заформи около разногласията по реакцията на международната общност на случващото се в Сирия.

След като преди дни Москва, заедно с Китай, блокира резолюция на Съвета за сигурност, насочена срещу режима в Дамаск, днес от Русия се чуха остри критики по адрес на сирийската опозиция.

Руски официален представител заяви, че бунтовниците носят пълната отговорност за насилието и обвини западните държави, че подтикват опонентите на правителството на Асад към въоръжен конфликт, съобщи АФП.

Заместник-външният министър Сергей Рябков дори нарече Запада „съучастник в разпалването на кризата”.

На свой ред САЩ и Италия заявиха подкрепа за усилията на Арабската лига и нейния план да изпрати нови наблюдатели в Сирия, която по думите на италианския външен министър Джулио Терци, трябва да изобличи сирийския режим.

#Алепо #Сирия #Арабската лига #Запада #Хомс #Башар Асад #президент #Москва #Русия #Китай #Дамаск #Съвета за сигурност #външен министър #САЩ #Италия #Сергей Рябков #Ливан #кола-бомба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"