Румъния помага на България с чували за диги

Румъния помага на България с чували за диги
80 000 чували за пясък пристигнаха днес в Русе като дарение от Гюргевския инспекторат за гражданска защита по инициатива на румънското правителство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общо 80 000 чували за пясък пристигнаха днес в Русе като дарение от Гюргевския инспекторат за гражданска защита по инициатива на румънското правителство.

Те ще се използват при нужда за изграждане на баражи и защитни диги при евентуални наводнения в България, предаде БГНЕС.

Пратката, която беше докарана с два тира на Дунав мост, бе посрещната от областния управител на Русе Стефко Бурджиев.

Чувалите ще се пазят засега в русенската пожарна, където на склад има още 67 000 броя. Количеството е напълно достатъчно за нуждите на областите около Дунава и ще се ползва също от регионите на Велико Търново, Плевен и Силистра, обясни Бурджиев.

„Всичко това е превантивна мярка във връзка с очакваното високо ниво на реката, още повече, че има много обилни снеговалежи в Европа по поречието на Дунава, които очакваме да предизвикат висок отток", допълни областният управител.

По думите на началника на „Пожарна безопасност и защита на населението"- Русе комисар Димитър Павлов чувалите ще попълнят българския резерв, който е намалял значително след наводненията в Южна България.

От румънската страна изразиха готовност за пълно съдействие при нужда.

„Искрено съжаляваме за удара, който понасяте в тази тежка природна ситуация. Искам да ви уверя, че ще бъдем на разположение и ще помогнем и с други съоръжения, каквито нямате в наличност, и със сили, докато траят тези екстремни обстоятелства", заяви придружаващият пратката полковник Йон Щефаника, началник на Гражданска защита – Гюргево.

#Румъния #България #чували #диги #наводнения #Дунав #Русе #Стефко Бурджиев #Дунав мост #областен управител на Русе #Велико Търново #Плевен #Силистра #Европа #комисар Димитър Павлов #Пожарна безопасност и защита на населението #Южна България #Гражданска защита #Гюргево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »