Две трети от случаите на рак в страната са свързани с тютюнопушенето

Две трети от случаите на рак в страната са свързани с тютюнопушенето
A A+ A++ A

Над две трети от случаите на рак в страната са свързани с тютюнопушенето, показва справка на Националния раков регистър. Близо 262 хиляди са хората с различни онкологични заболявания в страната. Около 180 000 от тях имат тумори, чиято поява е пряко свързана с тютюнопушенето, съобщи МЗ.

Цигарите са основен рисков фактор за възникване на тумори на носа, носната кухина и синусите, ларинкса, трахеята, бронхите и белия дроб, стомаха, хранопровода, дебелото черво, ректума и ануса, устните и устната кухина, фаринкса, бъбреците, пикочния мехур, маточната шийка, матката. Последните научни данни показват, че тютюнопушенето най-вероятно е свързано и с рака на млечните жлези. През последните години заболеваемостта при тези локализации се увеличава все повече – над 25 хиляди са новите случаи през 2010 г., а през тази година се очаква броят им да достигне 29 хиляди. Специалистите смятат, че най-много от тях ще са случаите на рак на дебелото черво – 3065, на белия дроб и трахеята - 4077, на гърдата – 4046, и др. Данните показват, че по-често боледуват мъжете, отколкото жените. Най-многобройни са хората с рак на белия дроб между 60 и 69 години, но има засегнати и немалко младежи между 20 и 29 години.

За намаляване на онкологичните заболявания е изключително важен начинът на живот. Затова МС прие законопроект за въвеждане на пълна забрана на тютюнопушене на закрити обществени места от 1 юни тази година. Въвеждането на пълна забрана на пушене на обществените места се подкрепя от над 60% от гражданите. Това показва национално представително проучване на социологическата агенция „Галъп“. Според него само за една година броят на пушачите у нас е намалял с 2-3 процента. Причината за това е в мерките на правителството за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места – обособяването на зони за пушачи и непушачи в заведенията, поскъпването на цигарите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »