Граждани: Ако искате да управлявате, не ратифицирайте ACTA!

Граждани: Ако искате да управлявате, не ратифицирайте ACTA!
„Защитниците на ACTA претендират, че документът не променя съществуващите закони, но ние се опасяваме, че веднъж приложен, той ще създаде цяла нова система на тяхното прилагане”, се казват в становището на гражданската инициатива. Снимка: БНТ
A A+ A++ A

Възмущението на обществеността от един неясен акт на правителството накара медиите да заговорят, а Народното събрание да допусне гражданите на свободен дебат.

Това е революционно дело, се казва в становище на Гражданската инициатива „Не на ACTA“ във връзка с протестите срещу приемането на споразумението, които ще се проведат в събота в цялата страна като част от Световния ден за протест срещу ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement или Търговско споразумение против фалшифицирането).

„Всеки казус, който предизвиква стълкновения в обществото, обикновено ражда митове, поводи за демагогия и популизъм“, се казва още в становището от гражданската инициатива, която е и съорганизатор на предстоящия протест.

„ACTA в никакъв случай не е изключение от правилото. Един от основните проблеми около приемането на ACTA е липсата на обществен дебат, който да предхожда подписването на това международно споразумение“, посочват от инициативата.

От „Не на ACTA“ заявяват, че такъв дебат трябваше да се проведе между всички засегнати страни, които на практика са представители на всички браншове и слоеве на обществото.

Докато Народното събрание не го ратифицира, може да се дебатира, за да не се допусне нарушение на правата на обикновените хора – потребители, казват още от там.

„Дълбокият проблем обаче е, че обществото няма никакво доверие в своите управляващи, независимо че става въпрос за един подпис, който може да бъде оттеглен. Тези хора трябва да бъдат принудени от гражданското недоволство да се погрижат за НЕ-ратифицирането на Споразумението против фалшифицирането. Принудени!“, категорични са от гражданската инициатива.

„Според написаното в становището на „Не на ACTA“, в опитите си да се бори с мащабна нелегална дейност споразумението дава възможност за ограничаване на основни човешки права, като свободата на словото и свободното споделяне на информация на обикновения потребител, тъй като прилагането му неминуемо ще доведе до раждането на една порочна практика, ограничаваща правото ни на лична неприкосновеност, гарантирано със Закона за защита на личните данни, приет през 2002 г. Търговското споразумение срещу фалшификацията противоречи по дух на член 7, 8 и 11 от Хартата на основните права на ЕС“, мотивират протеста си от движението.

„Защитниците на ACTA претендират, че документът не променя съществуващите закони, но ние се опасяваме, че веднъж приложен, той ще създаде цяла нова система на тяхното прилагане“, казват още от там.

Според гражданската инициатива ACTA ще има ефект и върху самостоятелната политика на фермерите относно семената и посевите. Споразумението рискува да наложи монопол от страна на корпорации като „Монсанто“ върху земеделието, както и върху пазара и ценообразуването. Същите последствия ще има и върху фармацевтиката. Споразумение, което засяга по такъв начин здравеопазването, следва да бъде разисквано на международен форум от ранга на СЗО, посочват от там.

„ACTA нарушава принципа Privacy of health over commercial interest, който е формулиран в декларацията от Доха през 2001 година. По силата на споразумението ще се затрудни достъпът до генерични лекарства на нуждаещите се от тях в развиващите се страни. За сравнение, в България се изписват 70% генерични лекарства, които като стойност представляват 30% от общата изразходвана сума за медикаменти“, се казва още в становището.

В АСТА липсва ясна дефиниция на това какво представлява нарушението на авторски права. В сегашния си вид то допуска наказателни мерки срещу публичното разпространение или производството на технологии и услуги, които биха могли да се използват за разпространение на пиратско съдържание, дори действително да не се използват за това, пише още в него.

„Подобна обща дефиниция за нарушение на авторски права допуска възможността споделянето на информация за нетърговска цел да бъде определена като незаконна дейност, което на свой ред носи риск на практика за всеки интернет потребител и интернет сайтове със съдържание, генерирано от потребители“, коментират организаторите на протеста срещу споразумението против фалшифицирането.

Гражданската инициатива „Не на ACTA“ се обявява против „начина, по който беше подписано ACTA, срещу неяснотите и противоречията му, срещу несигурността и поредната възможност за нови порочни практики и злоупотреби от страна на законодателите, в които така или иначе няма доверие“.

„Ние протестираме срещу поредния опит обикновените потребители, гражданите на тази държава да бъдат представяни като престъпници – на медийно, на юридическо и на морално ниво. Тези потребители в голямата си част сме ние, младите хора, ние, които ви избираме, господа управляващи, ние, които един ден ще решим категорично, че не искаме да ви виждаме повече там, в пленарната зала. За това, свършете си работата – НЕ РАТИФИЦИРАЙТЕ!”, призовават от гражданската инициатива.

#България #ЕС #Доха #СЗО #протест #ACTA #Anti-Counterfeiting Trade Agreement #Търговско споразумение против фалшифицирането #Народното събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »