Пазарът на жилища се активизира през 2014 г.

Пазарът на жилища се активизира през 2014 г.
Снимка: rodopi24.blogspot.com
A A+ A++ A

С около 10% ще се повиши активността на пазара на жилища през 2014 г., а ценовите нива ще варират в зависимост от качествата на конкретния имот, гласи прогнозата на „АДРЕС“ за идната година. Основен двигател на пазара ще бъдат хората със стабилни доходи и спестени пари в брой.

„Очаква се лихвите по депозитите да паднат допълнително през следващите 12 месеца, а цените на имотите да преустановят спада си, което ще активизира купувачите“, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на „АДРЕС“.

„Очакваме много хора със спестени пари в брой, решили да ги държат в банка, да преосмислят намеренията си, когато видят понижението на този лихвен процент. Инвестицията в недвижим имот е сигурен ход, а евентуално покачване на цените на жилищата в бъдеще ще направи тази стъпка още по-изгодна“, допълва Павлов.

Според него пазарът ще бъде предвидим без риск от съществени сътресения. Спадът на цените е вече в миналото – възможно е някои типове имоти да поевтинеят с няколко процента, но жилищата в търсените квартали ще повишат цените си. На пазара вече се усеща недостиг на имоти, а новото строителство е дефицитна стока.

Налице са сгради в етап на строеж, в които са продадени около 60% - 70% от апартаментите. Има интерес за покупка дори на фаза разрешително за строеж от утвърдени строители и на търсени локации. Според очакванията на компанията догодина ще станем свидетели на изграждане на немалко нови жилищни проекти в комуникативни райони. Тези нови, качествени имоти ще отговарят в по-пълна степен на очакванията на купувачите и допълнително ще активизират пазара.

Стабилният пазар ще предизвика и сделки на по-високи нива. Ако досега средната цена, на която двете страни си стискат ръцете, е около 50 000 евро, то през 2014 година тази стойност ще се покачи до 55 000 – 60 000 евро. Очаква се да се появят и повече купувачи за инвестиция. Ако към момент с тази цел жилище придобиват около 9% от хората, то догодина техният дял може да достигне 15%.

#Георги Павлов #Павлов #жилища #имоти #адрес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"