„Екзакта Рисърч Груп”: Църквата губи доверие

„Екзакта Рисърч Груп”: Църквата губи доверие
Българската православна църква губи над 20 % от одобрението си. Снимка: podvorie-sofia.ru
A A+ A++ A

Българската православна църква губи над 20 % от одобрението си. Данните са от национално представително изследване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено в периода 5-13 декември сред 1000 пълнолетни български граждани, в 125 гнезда в 86 населени места на страната. Изследването е поръчано от Агенция „Фокус”.

Декемврийското изследване на „Екзакта” регистрира невисока популярност на основните държавни институции. За последните месеци парламентът губи 7% одобрение, а правителството - 5%. Най-висока е подкрепата за работата на парламента сред привържениците на ДПС - 58% и сред симпатизантите на БСП - 57%.

Най-изразителен, обаче е спадът в доверието към работата на полицията - с 13% от лятото насам. Критични към работата на полицията са хората в активна трудова възраст, високообразованите и заможните респонденти, както и жителите на столицата.

Подобна негативна тенденция за полицията е свързана с действията на институцията по време на протестите. Расте и общественото усещане за слабо противодействие на престъпността. 53% от българите са на мнение, че напоследък борбата с организираната престъпност у нас не е особено ефективна. И в тази оценка няма как да доминират политически мотиви, тъй като тя е достатъчно масова.

Особено критични към ситуацията в Българската православна църква са възрастните и образовани българи, както и жителите на столицата и на градовете-областни центрове. Патриарх Неофит също се оказва потърпевш от скандалите, като губи 12% от одобрението си.

Основните държавни медии печелят позиции, за разлика от повечето държавни институции. 69% от българите одобряват работата на БНТ, 59% на БНР и 52% – на БТА.

#медии #„Екзакта Рисърч Груп” #БСП #ДПС #БТА #респонденти #престъпност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"