Откриха уникални византийски терми в Обзор

Откриха уникални византийски терми в Обзор
Снимка: „Флагман“
A A+ A++ A

Византийски терми като тези на Пантеона в Рим и храма „Света София“ в Истанбул са разкрити при завършилите в сряда разкопки в Обзор. Макар и да се работи съвсем отскоро по монументалния комплекс, няма съмнение, че това е била внушителна по размерите си византийска баня, наподобяваща на древен СПА център, съобщава „Флагман“.

„Досега разкрихме три помещения с три екседри, вградени в дебелината на зида. В тях е имало малки басейнчета за вода, студено помещение, топло помещение с хипокаустна система за отопление. Това е един вид двоен под, а отдолу минава топлият въздух към стените“, разясни археологът Тодор Марваков.

Според него в последните 40 години Обзор незаслужено е останал встрани от вниманието на археологическата наука, а красивият курорт е изключително богат на история. Смята се, че през ранновизантийския период той е бил мощен център и след преместването на столицата от Рим в Константинопол това място се е превърнало в императорска резиденция.

„Става въпрос за един уникален комплекс - над 1000 кв. м. Разкопките тепърва предстоят и съм убеден, че ще разкрием много интересни неща“, категоричен е Марваков.

На византийските терми се попада съвсем случайно в края на миналата година. По време на изкопните дейности за ремонта на ВиК мрежата работниците се натъкват на монументален зид и веднага сигнализират на археолозите. Това се оказва истинска находка, която може да превърне Обзор и в атрактивно място за културен туризъм. Месеци наред се работи изключително тихо, без да се вдига шум.

Информацията за разкритието се оповестява едва след като археолозите са събират всички доказателства, за да се датира и определи видът на монументалния комплекс. Историци и археолози са категорични, че това е едно от големите открития на годината и то ще даде шанс на Обзор да развива успешно и този туристически сегмент.

#обзор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"