Депутати събират подписи за анкетна комисия за Цветанов

Депутати събират подписи за анкетна комисия за Цветанов
Предлага се Временната парламентарна комисия да е със срок два месеца и да е съставена от 11 народни представители – по 2-ма от всяка ПГ и един независим. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До този момент в парламента са събрани над 60 подписа на народни представители за създаване на временна анкетна комисия за разследване на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Целта е да бъде разследван системният политически натиск върху съдебната система, упражняван от вътрешния министър, заяви депутатът от „Коалиция за България“ (КБ) Михаил Миков, предаде БГНЕС.

Според заместник-председателя на ДПС и на Народното събрание Христо Бисеров Цветанов е основният виновник за лошия междинен доклад на Европейската комисия и заключенията в него.

„Считаме, че има възможност народните представители да създадат временна анкетна комисия на паритетен принцип от всички парламентарни групи, за да се установи ролята на Цветанов в тези процеси“, коментира той.

По думите му досега в подписката са се подписали депутати от КБ, ДПС, „Атака“ и от независимите. Очаква се до края на седмицата да се присъединят и депутати от „Синята коалиция“, които са участвали в изготвянето на мотивите за искането на временна комисия.

„Предлага се Временната парламентарна комисия да е със срок два месеца и да е съставена от 11 народни представители - по 2-ма от всяка ПГ и един независим“, уточни Михаил Миков.

„Зачестилите случаи през последните 2 г. и половина на неспазване презумпцията на невиновност, наименуване на полицейски операции с имена на съдии, груби нападки срещу отделни представители на съдебната власт, включително неверни коментари на мотиви и присъди, са сред основанията на инициаторите на подписката за създаването на анкетната комисия“, подчерта той.

В мотивите депутатите отчитат и разграничението, което направи министър-председателят няколко пъти в тази посока от действията на министър Цветан Цветанов.

„Временната комисия трябва да изследва всички случаи, при които министър Цветанов оказваше политическо въздействие върху работата на съдебната власт, влиянието му върху прокуратурата, което е в противоречие с принципите в Конституцията за невинност до доказване на противното и ограничава човешки права“, заяви от своя страна Христо Бисеров.

Очакванията са подписката да получи подкрепа от депутати от всички парламентарни групи освен от ГЕРБ.

#Цветан Цветанов #вътрешен министър #депутати #народни представители #Коалиция за България #КБ #ДПС #Синята коалиция #Михаил Миков #Христо Бисеров #заместник-председател на ДПС #Народното събрание #Европейската комисия #доклад #Атака #парламентарна комисия #ГЕРБ #Конституцията #ПГ #Анкетна комисия #подписка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »