„За Земята“: 7-и блок в „Козлодуй“ – трета АЕЦ през задния вход

„За Земята“: 7-и блок в „Козлодуй“ – трета АЕЦ през задния вход
Снимка: www.razkritia.com
A A+ A++ A

Екологично сдружение „За Земята“ настоява за яснота за 7-и реактор в АЕЦ „Козлодуй“.

Според природозащитниците това е поредният опит за източване на държавния бюджет чрез „строеж“ на нова ядрена мощност.

„Както и при „възобновяването“ на АЕЦ „Белене“, около проекта за нова мощност в Козлодуй сме свидетели на трескава подготовка, пренебрегване на правила и процедури, раздуване на станали вече класика ядрено-енергийни митове и отказ от предоставяне на конкретна информация. Изграждането на 7-ми реактор в АЕЦ „Козлодуй“ се представя пред обществото като част от бъдещето на българската енергетика“, коментират от „За Земята“.

Според тях след посещението си в САЩ енергийният министър Драгомир Стойнев изненадващо е съобщил, че за новата ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде използван американски реактор.

„Той използва едно от любимите клишета на ядреното лоби: „AP 1000 е технология от ново поколение и по-сигурна от нея няма в света“. Това е изявление за реактор, който не е работил никъде в света... Според г-н Стойнев нямало нужда да бъде обявяван конкурс за избор на технология за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“, защото, ако има конкурс за технология, това означава, че държавата трябва да изкупува изцяло произведената електроенергия. Абсурдно е да се свързва задължение за изкупуване на произведената електроенергия с конкурс за избор на технология! Това е груб опит за подвеждане на обществото“, твърдят еколозите.

От сдружението коментират, че вече 5 години прокуратурата и ДАНС „разследват“ корупционните схеми в проекта АЕЦ „Белене“ без никакъв резултат.

#АЕЦ „Белене“ #Козлодуй #Драгомир Стойнев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"