Азаров: Украйна избегна банкрут чрез споразумението с Русия

Азаров: Украйна избегна банкрут чрез споразумението с Русия
„Какво ще очаква Украйна (без сделката)? Отговорът е ясен - фалит и социален колапс. Това ще бъде новогодишният подарък за украинците“, каза украинският министър-председател Микола Азаров.
A A+ A++ A

Украинският премиер Микола Азаров заяви, че страната му е избегнала банкрут и социален колапс благодарение на споразумението с Русия, подписано във вторник.

Протестиращите от своя страна обвиниха правителството, че се е продало на Москва.

Президентът на Украйна Виктор Янукович бе посрещнат с вълна от критики след сделката, но посочи, че това е бил единственият начин да се спаси украинската икономика.

„Какво ще очаква Украйна (без сделката)? Отговорът е ясен - фалит и социален колапс. Това ще бъде новогодишният подарък за украинците“", каза украинският министър-председател Микола Азаров.

Руският държавен глава Владимир Путин се съгласи да изкупи еврооблигации на стойност 15 млрд. щатски долара от украинския дълг и да намали цената на руския газ за Украйна с една трета.

Според икономисти по този начин страната ще избегне фалита.

Опозицията на Янукович изрази опасения, че в пакета споразумения има скрити условия и отбеляза, че ще продължи да настоява за предсрочни избори и асоцииране с Евросъюза.

Азаров отвърна, че няма начин Украйна да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, ако Киев трябва да покрие неизпълнимите за страната условия на МВФ за икономически реформи.

Споразумението с Русия предизвика реакция от страна на опозицията и европейски дипломати.

„Янукович използва страната като пионка. Големият въпрос е „Какво е подписал президентът?“, каза лидерът на опозиционната партия „Удар“ Виталий Кличко.

„Спасителните заеми от Русия рискуват по-нататъшните реформи и модернизация, които ЕС изисква", написа шведският външен министър Карл Билдт в „Туитър“.

Говорителят на Белия дом Джей Карни отбеляза, че Вашингтон не е впечатлен от споразумението.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди за бъдещи битки за Украйна.

„Офертата е все още валидна“, заяви тя и добави, че ЕС ще следи отблизо споразумението в Русия.

#Украйна между ЕС и Русия #Микола Азаров #Владимир Путин #споразумение #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"