Нови мерки за чист въздух в Европа

Нови мерки за чист въздух в Европа
Снимка: ruse-direct.eu
A A+ A++ A

Лошото качество на въздуха взема далеч повече човешки жертви, отколкото пътнотранспортните произшествия и това му отрежда първо място сред причините от екологично естество за преждевременна смъртност в ЕС. Това се отразява и на качеството на живот, тъй като води до астма и дихателни проблеми.

В отговор на това Комисията предлага приетите в сряда нови мерки, чрез които да се намали замърсяването на въздуха. С пакета от мерки на политиката за чист въздух се осъвременява съществуващото законодателство и се ограничават допълнително вредните емисии от промишлеността, пътното движение, енергийните инсталации и земеделието с цел да се намали пагубното им въздействие върху човешкото здраве и околната среда, съобщиха от Европейската комисия.

Замърсяването на въздуха е причина също така за загуби от неотработени дни и за високи разходи в сферата на здравеопазването, като сред най-силно засегнатите са уязвимите групи на децата, астматиците и възрастните хора. То вреди и на екосистемите вследствие на замърсяването, причинено от прекомерни количества азот (еутрофикация) и киселинни дъждове. Преките разходи за обществото, свързвани със замърсяването на въздуха, включително нанесените на насаждения и сгради щети, възлизат на близо 23 млрд. евро годишно. Ползите за здравето на хората от изпълнението на пакета от мерки се изчисляват на близо 40 млрд. евро годишно. Тази сума 12 пъти надвишава разходите за намаляване на замърсяването, които се очаква да достигнат 3,4 млрд. евро годишно през 2030 г.

„Въздухът, който дишаме днес, е много по-чист, отколкото през последните десетилетия. Замърсяването на въздуха обаче продължава да е „невидим убиец“ и пречи на много хора да водят напълно активен живот. Предлаганите от нас мерки ще намалят наполовина броя на случаите на преждевременна смърт вследствие на замърсяването на въздуха, ще повишат защитата на уязвимите групи, които най-много се нуждаят от това, и в крайна сметка ще подобрят качеството на живот на всички хора. Това е добра новина и за природата и крехките екосистеми; мерките ще дадат тласък на сектора на чистите технологии, който е от важно значение за растежа в Европа“, заяви европейският комисар по околната среда Янез Поточник.

#Европейската комисия #ЕС #ЕК #въздух #замърсяване #Янез Поточник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"