Вдигат осигуровките през 2015 г. при ръст на икономиката

Вдигат осигуровките през 2015 г. при ръст на икономиката
„Съветът на Световната банка е да се опитаме да увеличим осигурителната вноска през следващите години, когато това е благоприятно“, посочи министър Адемов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ако вярваме на това, че през последните месеци на тази година и през следващата година има вече видима тенденция за ръст на икономиката, за увеличаване на приходите и в осигурителната система - това означава, че от 2015 г. можем да мислим за бавно, поетапно увеличение на осигурителните вноски“.

Това заяви министърът на социалната политика и труда Хасан Адемов.

Адемов посочи, че това би могло да се случи при ръст на икономиката, „иначе рискуваме да намалим доходите на българските граждани“.

„Другият проблем е, че ще натоварим допълнително бизнеса с още по-голяма осигурителна вноска, което може да се отрази на пазара на труда“, каза още той.

Адемов отбеляза, че въпросът как да се стабилизира финансово-осигурителната система, какви промени трябва да има и дали трябва да има мерки, които да ангажират приходната част на бюджета на Държавно-общественото осигуряване, е важен.

„Мерките, които са приемани досега през годините, са свързани с изхода на системата. Някои се опитват да нарекат тези мерки реформа. Реформа е направена през 1999 г. и тя регламентира тристълбовия модел на пенсионно осигуряване – държавното обществено осигуряване, универсалните пенсионни фондове и доброволните фондове“, обясни Хасан Адемов.

„Всичко останало, което се правеше след това, бяха мерки, които, вместо да оптимизират системата, направиха така, че дефицитът в бюджета на Държавно-общественото осигуряване да е изключително сериозен - 52,6% от приходите в бюджета са от данъци“, каза той.

Според Адемов това означава, че за да получи размера на пенсията си, пенсионерът трябва да отиде в магазина да си купи сирене, да плати ДДС и обратно да рефинансира размера на пенсията.

Той посочи, че трябва да има мерки, които да стабилизират приходната част на бюджета.

„Съветът на Световната банка е да се опитаме да увеличим осигурителната вноска през следващите години, когато това е благоприятно. Не казвам, че това трябва да се случи в следващата година, но в условия, в които се надяваме и в следващата година, и през 2015 г. да има достатъчно сериозен ръст на икономиката, да се опитаме да балансираме бюджета на ДОО, като поетапно, дали с 1% или с 2%, да увеличим осигурителните вноски“, коментира Хасан Адемов.

Министърът добави, че знае, че това е неблагоприятна мярка за работодателите и работниците, „но ако искаме да стабилизираме пенсионната система и бюджетът на ДОО, няма как да минем без тези мерки“.

„Мерките, които се правеха досега, бяха в посока на намаляване на приходите и увеличаване на разходите. И сега резултатът е ясен – дефицит в ДОО“, посочи той.

Социалният министър отбеляза, че през следващата година предстои един изключително сериозен дебат по отношение на това по какъв механизъм ще се увеличават възрастта и стажът за пенсиониране, предава БГНЕС.

#Хасан Адемов #здравни осигуровки #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"