Коледна изложба в НИМ: „Славите ли Млада Бога!“

Коледна изложба в НИМ: „Славите ли Млада Бога!“
Снимка: НИМ
A A+ A++ A

„Славите ли Млада Бога?”. Така е озаглавена новата коледна изложба в Националния исторически музей, която ще бъде открита на 19 декември в 11 ч. в зала „Запад“.

Изложбата е вариант по темата за устната традиция и музиката на пастирските общности в Европа, която НИМ ръководи в рамките на проекта CANEPAL, съфинансиран от Европейската комисия по програма „Култура 2007–2014“.

„Славите ли Млада Бога?“ разказва за евангелското благовестие към овчарите с образи от късносредовековни стенописи, с емблематичната за колекцията на НИМ възрожденска икона от с. Срем, Тополовградско, с пафти със сцената на Рождеството.

Посланието „Да славим Младенеца с песни и музика“ се носи от уникална сбирка от пастирски инструменти от България (колекция на ИЕФЕМ-БАН), Полша, Унгария, Естония и Швеция.

Представени са и стародавни коледни дарове и символиката на Дървото на живота, която изпълва българската Бъдни вечер. Акцент в изложбата са произведения на преподаватели и студенти от Националната художествена академия, заредени с енергията и мощта на славното някога българско овчарство.

В изложбата има интерактивна част, мултимедийна програма и игри за децата.

Специално за софийската публика ще бъдат показани много от експонатите, участвали в голямата международна изложба „Иманье без довършуванье“, организирана от Регионалния исторически музей, Смолян, през тази година.

 

Изложбата „Славите ли Млада Бога?“ ще бъде в НИМ до средата на февруари 2014 година, след което много от експонатите й ще заминат за унгарския Музей на открито в град Сентендре (недалеч от Будапеща), където от април до октомври 2014 г. ще бъдат включени в заключителната обща изложба, която ще обедини всички национални прояви по проекта.

Всеки посетител може да стане част от събитията в страните партньори и на интернет адрес: www. canepal.еu

#НИМ #Националния исторически музей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници