"Галъп": Ниско доверие към правителството, президента и парламента

"Галъп": Ниско доверие към правителството, президента и парламента
Снимка: odknews.wordpress.com
A A+ A++ A

Доверието към правителството, президента и парламента е ниско, сочат данните от декемврийското издание на Политическия и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“.

Правителството и президент имат доверие от около 30%, а недоверие – около 60%. Парламентът пък завършва годината с доверие от 18%.

Обобщението от последните двайсет години на ежемесечни изследвания на „Галъп интернешънъл” сочи, че през отминаващата 2013 г. президентската институция е стигнала нива на недоверие, които за последно са установяван в края на мандата на президента Желев. Никога в толкова ранен етап от мандата си действащ президент не е бил в толкова неизгодна позиция като обществена подкрепа. Сходни са изводите и за правителството.

Подобни нива на недоверие са регистрирани много пъти, но рядко в толкова ранен етап - с изключение на тройната коалиция.

Парламентът пък вече двайсет години на практика стои на същите нива на популярност – хронично зависими и от картината на партийните предпочитания.

Нужно е, обаче, да се направи уточнението, че механичното сравняване на исторически периоди не е докрай коректно. То може да покаже само най-общи тенденции за това как обществото възприема политическия процес.

Традиционният въпрос накъде върви България показва, че около 70% от българите продължават да са песимистично настроени. Това са нивата, отчитани от началото на протестите през февруари досега, с различни колебания.

#правителството #Галъп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"