Емоционалното хранене ли е причина за наднорменото ви тегло?

Емоционалното хранене ли е причина за наднорменото ви тегло?
A A+ A++ A

Много хора прибягват към храната, за да се справят с емоционалния дискомфорт, който изпитват. Този дискомфорт може да бъде предизвикан от редица причини – липса на работа, финансов стрес, здравословни проблеми, проблеми с партньора, стрес в работата, липса на задоволителен личен живот, дори лошото време.

За да разберете дали вие сте от хората, които посягат към храната в резултат на емоционален порив, трябва само да си отговорите на няколко въпроса. Емоционалното хранене има някои специфични характеристики, които го отличават от обикновения глад или дори от лакомията.

  1. Изведнъж решавате, че сте гладни и трябва да изядете нещо. Физиологичният глад настъпва бавно. Емоционалният ни обзема бързо и изведнъж.

  2. Умирате да изядате точно определени храни. И обикновено тези храни не са марули, броколи или овесени ядки. Нападате лакомо вредни, висококалорични храни като шоколадови или тестени десерти, сандвичи, чипсове.

  3. Чувствате, че искате да ядете точно тези храни СЕГА. Буквално смятате, че е спешно да ги изядете на момента. Готови сте да зарежете това, което правите, и да отидете да си купите един шоколад. Физиологичният глад обикновено е търпелив, не е проблем да изчакате половин-един час, докато се появи възможността да похапнете нещо вкусно, което ви се яде.

  4. Гладът се провокира от определена емоция. Някой ви е ядосал, имате проблем, претърпели сте спор с колега. След това изведнъж ви обзема силен, непреодолим глад.

  5. Това, че сте се заситили, изобщо не ви спира да продължите да ядете. Освен това рядко осъзнавате какво е количеството храна, което сте поели, докато тя просто не свърши и не осъзнаете колко много е това.

  6. Когато изпитвате глад, той не е свързан с дискомфорт в стомаха, а по-скоро с обсебващата мисъл за храна.

  7. След като задоволите желанието си за храна, често изпитвате вина и съжалявате за погълнатите количества.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"