Президентът: Банковият сектор е стабилен

Президентът: Банковият сектор е стабилен
„Българската държава трябва да продължава да работи за репутацията на банковата система, с която ние толкова се гордеем“, заяви президентът. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Банковият сектор в България е стабилен и добре капитализиран, а ликвидността на българските банки е двойно по-голяма от средната в европейските, заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Българската държава трябва да продължава да работи за репутацията на банковата система, с която ние толкова се гордеем и която е предпоставка за по-изгодно кредитиране и съответно за ползи за хората“, каза той след първата си официална среща с Управителния съвет на БНБ, цитиран от „Фокус“.

„Целта на срещата беше да направим необходимите комуникационни канали по всички нива между президентството и БНБ, за да може през 2012 г., която е много важна за България, двете институции да работят заедно, да обменят идеи“, посочи президентът.

„Правителството, президентството и БНБ трябва да използват капацитетите си за това страната да има качествена, работеща програма за развитие „България 2020“, добави той.

По думите му БНБ е най-старата и уважавана институция в държавата и се ползва с изключителното доверие на президентството и двете институции са символ на надпартийност, консерватизъм.

„България трябва да бъде стабилна и да надгражда тази стабилност“, каза още Плевнелиев.

„Банковият сектор е стабилен, добре капитализиран. Банките в България имат ликвидност, двойно по-голяма от средната в европейските банки. Регулаторът е силен, консервативен“, посочи президентът.

„Говорихме по важните приоритети за 2012 г., за да може банковият сектор да бъде стабилен, ефективен и икономиката да върви напред. Важно е дългосрочното планиране, важно е стартирането на проекти, които биха задвижили нискорискови проекти“, уточни държавният глава.

#България #президент #Росен Плевнелиев #банки #банков сектор #БНБ #президентство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"