Берлускони: Никъде няма да ходя!

Берлускони: Никъде няма да ходя!
"Няма да подам оставка, тези твърдения са безпочвени!", заяви италианският премиер Силвио Берлускони. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Няма да подам оставка, заяви италианският премиер Силвио Берлускони.

Берлускони нарече „неоснователни“ публикуваните по-рано твърдения на приближени до него журналисти, че ще подаде оставка до края на деня, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Новината, че италианският министър-председател ще се откаже от поста си, предизвика ръст на фондовите борси, но неговото опровержение веднага доведе до спад на пазарите.

Това е доказателство до каква степен инвеститорите свързват политическото бъдеще на Берлускони със способността на Италия да се справи с дълговата криза, коментира американското издание.

Във вторник ще се гласува държавният бюджет, а позициите на Берлускони в парламента са доста отслабени, след като някои от съпартийниците му се обърнаха срещу него. Той обаче отрича, че парламентарното мнозинство вече не е под негово командване.

Отразявайки нестабилността в страната, доходността по държавните облигации на Италия скочи с над 6.6%, което е и най-високият ръст от 1997 г. насам. Това започна да поражда съмнения за дългосрочната способност на държавата да се справи с дълг, който е над 120 на сто от брутния й вътрешен продукт.

Италия е третата по големина икономика в еврозоната, докато Гърция дава едва 2.0% от БВП на 17-те държави с единна валута.

Ако Италия изпадне в криза, подобна на гръцката, последиците за еврозоната биха били изключително тежки.

#Силвио Берлускони #Италия #премиер на италия #Парламент #бюджет #държавни облигации #дълговата криза #еврозоната #криза #Гърция #пазари #дълг #брутен вътрешен продукт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"