ЕС, МВФ пускат новия спасителен транш за Гърция

ЕС, МВФ пускат новия спасителен транш за Гърция
На снимката: гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Международните инспектори от т.нар. ''Тройка'' (ЕС, ЕЦБ и МВФ) са постигнали споразумение за отпускане на поредния транш от спасителния пакет за Гърция.

Икономическите и фискални политики на Гърция, които трябва да върнат икономиката на страната в правия път, получиха одобрението на международните институции, които обмисляха, дали изобщо да отпускат повече заеми на закъсалата държава.

Представителите на ЕС, МВФ и ЕЦБ обявиха, че поредният транш от спасителния заем за Гърция ще бъде в размер на 8 млрд. евро, въпреки че преди това изказаха мнение, че фискалните цели на страната за 2011 г. са непостижими, съобщи BBC.

В момента, в който Еврогрупата и Управителният съвет на МВФ одобрят заключенията от петото преразглеждане, следващият транш от 8 млрд. евро ще бъде пуснат, най-вероятно в началото на ноември, се посочва в съобщение на международните институции.

От тези средства, 5.8 млрд. евро ще дойдат от ЕС, а другите 2.2 млрд. евро ще бъдат осигурени от МВФ.

''Успехът на програмата продължава да зависи от мобилизирането на адекватно финансиране от страна на частния сектор, както и на публичния'', се посочва още в съобщението на ''Тройката''.

Международните инспектори допълват, че ''продължаващите дискусии с частния сектор, в комбинация с гаранциите, осигурени от европейските лидери на срещата им от 21 юли, дават основание да се смята, че трябва да бъде осигурено пълното финансиране в рамките на програмата''.

По-рано те признаха, че ''фискалните цели на Гърция за 2011 г. Вече няма как да бъдат достигнати, отчасти поради спада в БВП, а от друга страна и заради недостатъци в прилагането на някои от договорените мерки''.

Преди дни представителят на Гърция Панайотис Румелиотис в МВФ призна, че международното финансиране за страната няма да достигне, дори и след договорения на Срещата на върха на ЕС на 21 юли втори спасителен пакет от 109 млрд. евро.

''Финансовите нужди на Гърция ще са по-големи заради по-дълбоката от очакваното рецесия в страната и резултатите от участието на частните инвеститори", обясни той.

#ЕС #ЕЦБ #МВФ #Международен валутен фонд #Гърция #спасителен заем #транш #Европейската централна банка #Европейската комисия #ЕК #Европейски съюз #еврозоната #Еврогрупата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници