Борисов: „Водното огледало“ е връх на нахалството

Борисов: „Водното огледало“ е връх на нахалството
„С изключително нежелание” правителството е приело точката за изплащане на 24 милиона лева за т.нар. „Водно огледало” в Кърджали. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Неплатените пари за т.нар. „Водно огледало“, които правителството трябва да плати, са „връх на нахалството“, според премиера Бойко Борисов.

„С изключително нежелание“ правителството е приело точката за изплащане на 24 милиона лева за т.нар. „Водно огледало“ в Кърджали, стана ясно от стенограмата от заседанието на Министерски съвет.

За небезизвестното „Водно огледало“, или „Укрепване на бреговете на Арда“, дължимата към настоящия момент сума е 23 918 000 лв., но тъй като тя е дължима от 2009 г., към днешна дата има натрупани значителен размер лихви, които се трупат съгласно Закона за задълженията и договорите и са дължими.

Към днешния момент с лихвите общата дължима сума е 29 917 580 лв., обяви Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, цитирана от „Фокус“.

„Постановлението касае само сумата на главницата. Остава лихвата, за която в предложението за Постановление е предвидено министърът на финансите и министърът на регионалното развитие и благоустройството да проведат преговори с изпълнителя, за да може да намалим размера на тази лихва, ако това е възможно, и ще трябва допълнителен проект на Постановление за дължимата лихва“, добави Павлова.

Премиерът Бойко Борисов неколкократно пита министрите дали е правено официално откриване на този обект и как е направено то, като не е готов обектът.

„Как, като не е готово, не е платено и няма акт? Как е правено? Те са искали да ни ограбят, да не може ние да го открием. Ние ще го открием пак“, коментира министър-председателят.

По думите на Павлова обектът има само Акт 15 и следващите месеци ще може да се въведе в експлоатация официално, когато вече има Акт 16.

„Като жител на Кърджали аз бях, когато се открива. Правено е официално откриване с публични изяви. За съжаление проектите, които ние днес дофинансираме с бюджетите си, са полуфабрикати. И ние ги дофинансираме, независимо че има кризисни, дори антикризисни бюджети. Така че това е направено за пиар, но официално не е приет обектът“, каза от своя страна министърът на културата Вежди Рашидов.

Според министър Лиляна Павлова тепърва ще трябва да се изплащат и лихвите, а те се трупат всеки ден.

„Около 80 милиона. От осем на 80 милиона горе-долу е сумата за „Водното огледало“, според нея.

„Както госпожа Ковачева каза, един затвор можеше да направим. А Вучков тук ми говори тихичко, че за един квадратен метър може да финансираме всички чествания на военните и на МВР. И нямаме никакъв шанс да не ги платим тези пари?“, пита премиерът.

Регионалният министър от своя страна отговаря, че тези разходи са направени, признати и одобрени за плащане още през 2009 г.

„То и Дунав мост е така. За да ни е гадно на нас, много ясно“, включи се и транспортният министър Ивайло Московски.

„То че ни е гадно, ни е гадно, но са много пари. Ако не се договорят и за лихвите, са 30 милиона. Това са много пари. 30 милиона е бюджетът на Министерство на физическото възпитание и спорта за една година“, добави Борисов.

„Това се казва мултипликатор на разходите, господин премиер. Плащаш един милион, построяваш нещо за петстотин милиона и някой друг плаща 499 милиона“, каза от своя страна министърът на икономиката Трайчо Трайков.

„Така беше за „Цанков камък“, ти може би това имаш предвид? И Дунав мост, и „Люлин“, и кое ли не още“, уточни на свой ред премиерът.

„Това е връх на нахалството“, отсече Бойко Борисов при приемането на точката.

#Водно огледало #Кърджали #Бойко Борисов #министър-председател #премиер #Вежди Рашидов #министър на културата #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие #Трайчо Трайков #министър на икономиката #Ивайло Московски #Министър на транспорта #Арда #Дунав мост #Люлин #Цанков камък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"