Новите министри на Меркел са ясни

Новите министри на Меркел са ясни
Във вторник законодателният орган ще гласува кандидатурата на Меркел, която оглавява правителството на Германия от 2005 година. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Участниците в новата управляваща коалиция на Германия- блокът ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) обявиха какво ще е разпределението на министерските постове в страната, съобщава "Фокус".

Лидерът на ГСДП Зигмар Габриел ще стане вицеканцлер и ще оглави министерството на икономиката и енергийната политика. Социалдемократите успяха да си осигурят ръководството в онези сфери от политиката, които са от решаващо значение за по-нататъшната съдба на Германия. Габриел, като министър на икономиката, ще ръководи мащабните енергийни проекти, а бившият генерален секретар Андреа Налес ще отговаря за труда и социалната политика. Техният съпартиец Франк-Валтер Щайнмайер се връща във външното министерство, което ръководеше по време на първата широка коалиция.

Волфганг Шойбле остава важният човек в правителството. Консерваторът ще запази поста си на финансов министър. Неочаквана беше новината, че министерството на отбраната за пръв път ще се оглави от жена. Постът ще заеме Урсула фон дер Лайен, която по-рано бе министър на труда и социалните въпроси. Досегашният министър на отбраната Томас де Мезиер, от своя страна, ще поеме вътрешното министерство.

Междувременно, президентът на Германия Йоахим Гаук официално внесе за разглеждане в Бундестага кандидатурата на Ангела Меркел за канцлер на Германия, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Във вторник законодателният орган ще гласува кандидатурата на Меркел, която оглавява правителството на Германия от 2005 година. Необходимото мнозинство от гласовете в Бундестага е гарантирано. В същия ден клетва ще положи и новият кабинет.

#Германия #Германската социалдемократическа партия #ГСДП #Зигмар Габриел #Франк-Валтер Щайнмайер #Волфганг Шойбле #Ангела Меркел #Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"