Оставят БДЖ без европейско финансиране

Оставят БДЖ без европейско финансиране
При сегашното състояние на държавния бюджет няма как БДЖ да получи необходимите му средства за развитие и реформиране. Снимка: www.mtitc.government.bg
A A+ A++ A

БДЖ за втори пореден програмен период няма да бъде включено като бенефициент (получател) по оперативните програми на Европейския съюз, алармира Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

„Считаме, че това обрича дружеството да не бъде реформирано и конкурентоспособно, а ако оцелее, да съществува в сегашното си състояние, вместо да се бори за повече пътници и по-голям пазарен дял“, коментираха от сдружението.

При сегашното състояние на държавния бюджет няма как БДЖ да получи необходимите му средства за развитие и реформиране. Единственият сигурен източник на средства се оказват именно еврофондовете, тъй като за последните 7 години българската държава е недофинансирала Холдинг БДЖ с над 700 млн. лв. Това са средства, заложени по Договора за обществена услуга и въпреки това не са дадени на дружеството.

 

„Задаваме си въпроса - трябва ли БДЖ да постъпва като Полските железници и да осъди собствения си принципал за неизпълнение на договора?“, питат експерти.

#Европейския съюз #Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт #БДЖ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници