Борисов: Ще задълбочим работата си с парламента по ЕС въпроси

Борисов: Ще задълбочим работата си с парламента по ЕС въпроси
Борисов акцентира върху установеното добро сътрудничество между изпълнителната власт и Народното събрание в периода на Полското председателство на ЕС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството е решено да продължи и занапред съвместната работа с парламента, като задълбочи дискусиите по ключови за развитието на ЕС въпроси, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той представи доклад в парламента относно развитието на приоритетните за България теми и досиета по време на Полското председателство на Съвета на ЕС (юли–декември 2011 г.) и основни приоритети по време на Датското председателство на Съвета на ЕС (януари–юни 2012 г.), предаде агенция „Фокус“.

„Периодът на полското председателство съвпада с най-големите предизвикателства пред ЕС досега. Най-голямото от тях е икономическата криза, която засегна всеки гражданин и семейство, бизнеса и общностите в цяла Европа“, посочи премиерът.

„Последващото от тази криза е - необходимост от проверка за способността на политическите лидери в ЕС да реагират адекватно и координирано на ситуацията и да намерят изход от нея. Не всички евролидери признават необходимостта от по-строги правила за постигане на фискална дисциплина, които да възстановят и запазят стабилността на еврозоната и на ЕС като цяло“, каза още той.

„През втората половина на 2011 г. усилията на държавите членки бяха насочени към преодоляване на последствията от кризата и постигане на икономически растеж. Страната ни активно участваше в процеса на вземане на решения с добре обосновани позиции и спомогна за намирането на удовлетворителни и работещи решения за Съюза“, подчерта Борисов.

„Следвайки приоритетите на Полското председателство на ЕС, през втората половина на 2011 г. съсредоточихме усилията си върху дискусиите за подобряване координацията на икономическата политика и икономическото управление в ЕС, дебата за следващата финансова рамка и пакета от законодателни актове, свързани с нея, новите регламенти по новата кохезионна политика и ОСП 2013 г., присъединяването ни към Шенгенското пространство“, уточни той.

Борисов акцентира върху установеното добро сътрудничество между изпълнителната власт и Народното събрание в периода на Полското председателство на ЕС.

Това даде възможност българският интерес да бъде отстояван в европейския дебат и да се гради авторитетът на страната в Европа, посочи той.

На 1 януари 2012 г. Дания пое председателството на ЕС. Предизвикателствата в този период си остават също толкова големи, каза още Бойко Борисов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"