Йовчев: Протестът е политически – нищо че участват граждани

Йовчев: Протестът е политически – нищо че участват граждани
„Успех е, че не допуснахме сблъсъци, както и да не бъдат сериозно наранени хора и нанесени сериозни материални щети“, оцени работата на МВР министър Йовчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Протестът е политически. Това, че участват граждани, не го прави граждански. Искането е оставка“, заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев на брифинг за работата на МВР през последните шест месеца.

Според Йовчев протестите са променили своята структура, като спонтанните са отстъпили място на организирано протестиращите.

„Успех е, че не допуснахме сблъсъци, както и да не бъдат сериозно наранени хора и нанесени сериозни материални щети“, оцени работата на МВР министърът.

„Няма желание за диалог или за поставяне на други проблеми“, добави вътрешният министър.

Според него този, който стимулира тези процеси, трябва да се афишира и да поеме политическата отговорност, а не да се крие зад децата.

„Всички знаем кой стои зад студентите. Няма да издавам присъди – нито оправдателни, нито укорителни. Но това мисля, че е работа на журналистите – да информират“, добави министър Йовчев.

Във връзка с това, че бе обсаден от протестиращи в столично заведение в събота вечер, Йовчев коментира: „За мен е крайно неприемливо това поведение. В това заведение имаше хора, които нямат нищо общо с този, срещу когото се протестира, и тези, които протестират. Имаше малки деца. Не разбирам защо трябва да се случват такива неща“.

„Случващото се в политическите процеси насажда нетърпимост. Има политически екстремизъм. Има крайна нетърпимост към чуждото мнение и хората, които го изразяват. Ксенофобията, която се разви през последните месеци, е в резултат именно и на това“, каза още Йовчев.

„Когато сред хората се насади нетърпимост, тя може да бъде насочена навсякъде. Наблюдаваме агресия срещу полицаите – непредизвикана агресия. Липсата на ясно обществено осъждане на такива прояви води до това“, смята министър Цветлин Йовчев, предава „Фокус“.

#МВР #протести #правителство #Цветлин Йовчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »