България изнася металорежещи машини и софтуер за Китай

България изнася металорежещи машини и софтуер за Китай
"Китайското правителство насърчава своя бизнес да излиза в чужбина, българските институции трябва да правят същото", заяви председателят на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия посъветва Уан Дзифей. Снимка: neurope.eu
A A+ A++ A

България сключи два търговски договора с Китай на икономическия форум в Пекин – за продажба на металорежещи машини и за износ на роден софтуер за индекс на имоти.

Сделката за металорежещите матрици е за над 2 милиона евро.

„Става въпрос за износ на оборудване от България за леене с противоналягане, т.е. това са машини, направо цели инсталации, линии, на които ще се лее за първо вграждане за "Фолксваген", за "Дженеръл Мотърс", за "Крайслер", обясни Антон Дончев от българската фирма. 

„Това е един български продукт. Говорим за много сериозни машини, които може да кажем, че са на световно ниво, почти нямаме конкуренция. Машините работят във "Фолксваген" в момента в Германия, работят в Америка, в Китай има около 150 машини вече, които работят по тази технология“ каза още той.

Лъчезар Динев от Българо-китайската търговска камара посочи, че за първи път наши софтуерни продукти излизат на китайския пазар, след като българската фирма ги е листвала на пет световни борси.

"Софтуерни умения и знания за развитието на българския бизнес - това е туризъм, български компании, които са свързани с изграждането на имоти, както и имотната индустрия в България", отбеляза Динев.

"Китайското правителство насърчава своя бизнес да излиза в чужбина, българските институции трябва да правят същото", заяви председателят на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия посъветва Уан Дзифей.

Дзифей прие молбата на председателя на Народното събрание Михаил Миков няколко споразумения и меморандуми, които ще отворят път за бизнеса да бъдат придвижени по-бързо. 

Заместник-министърът на земеделието Явор Гечев подписа споразумение за износ на царевица за Китай, предава БНР.

#България #Китай #бизнес #форум #Пекин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »