Трайков: Няма да има режим на тока

Трайков: Няма да има режим на тока
„Няма риск от криза за ток. Спряхме износа, защото натоварването на мрежата е максимално и трябва да имаме резерв", обяви Трайчо Трайков. Снимка: dariknews
A A+ A++ A

Няма опасност от режим на тока, увери министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„Няма риск от криза за ток. Спряхме износа, защото натоварването на мрежата е максимално и трябва да имаме резерв. Няма опасност от режим, но за един-два дни спираме износа“, уточни той в петък по БНР.

По думите на министъра няма ядрени проекти, в които държавата не участва, защото рискът се носи от държавата, на чиято територия се осъществява проектът.

„Срещам се непрекъснато с г-н Ричард Морнингстар (специален пратеник на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън по въпросите на евразийските енергийни въпроси - бел. ред.). В момента задачата ни е да докараме каспийския газ възможно най-скоро и по възможно най-евтин начин“, обясни Трайков.

„С английския държавен министър в Париж също ще обсъдим проект на „Бритиш Петролиум“. Работим по няколко идеи едновременно. Целта е, по който и път да се случи, България да има място в него“, добави той.

„Със Сергей Шматко говорихме за АЕЦ „Белене“, говорихме и за визите, и за туризма. Този анализ го правим постоянно, така че господин Шматко не е чул нещо ново от мен. Винаги изхождаме единствено от своите интереси“, каза още министърът.

„Това никак не е лесно. Много често те се разминават с интересите на други страни, но това е съвременният свят, това е политиката“, уточни той по повод визитата си в Москва.

За контрола на язовирите, който беше възложен на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Трайков каза:

„И досега нашето министерство отговаряше за 27 големи язовира, не само за контрола, но и за управлението. Сега към тях се прибавят още 24 и тези 51 язовира са на оперативно управление при нас. Ще се справим със задачата“, категоричен е той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"