Арабската лига и ООН обсъждат съвместна операция в Сирия

Арабската лига и ООН обсъждат съвместна операция в Сирия
Заради ескалиращото напрежение в страната мисията от наблюдатели на Арабската лига в Сирия се оттегли на 28 януари. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Арабските външни министри следващата седмица ще обсъдят предложение за съвместна мисия на ООН и Арабската лига в Сирия.

Това съобщи високопоставено официално лице от Арабската лига пред „Ройтерс“, след като самата Лига не успя да сложи край на кървавите репресии на режима на президента Башар Асад.

Министрите ще се срещнат в Кайро, за да обсъдят дали да увеличат или намалят състава на мисията на наблюдателите в Сирия, изпратена в страната през декември.

Мисията, която предизвика критиката на сирийската опозиция, е изправена пред вътрешни разногласия и се оттегли в безопасни хотели, докато насилието ескалира.

Арабски дипломат заяви, че министерската среща може да публикува изявление относно решението на Русия и Китай да наложат вето на проекторезолюцията за Сирия в Съвета за сигурност, която е базирана на мирния план на Арабската лига и която има подкрепата на западните сили.

В репресиите в Сирия срещу режима на президента Башар Асад от средата на май досега са загинали над 6000 души, по данни на ООН.

#Арабската лига #Сирия #ООН #президент #Башар Асад #наблюдатели #репресии #Кайро #Съвета за сигурност #Русия #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »