Църквата чества Свети Харалампий

Църквата чества Свети Харалампий
A A+ A++ A

Днес, 10 февруари, Българската православна църква чества празника на свети Харалампий.

Свети Харалампий е християнският светец лечител, който според поверието държи всички болести, а за празника му се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве, пише БГНЕС.

Празникът се почита предимно в Източна България. Свети Харалампий се приема и като покровител на пчеларите.

Празникът е отбелязан и като „Неделя 17 след Петдесетница - на Хананейката“ - Св. свщмчк Харалампий. Св. мчца Валентина. На този ден вярващите християни носят мед в храма, който се благославя и освещава.

Свети свещеномъченик Харалампий е живял през втори век. В град Магнезия (Тесалия) той заемал епископската катедра.

Бил вече над стогодишна възраст, когато по нареждане на Септимий Север започнало поголовно гонение и умъртвяване след жестоки мъчения на християните.

За да спасят живота си, те трябвало публично да се отрекат от вярата си и да принесат жертва в езическите капища пред статуите на боговете.

Без да се страхува за живота си, Магнезийският епископ Харалампий проповядвал Христовото учение.

Властниците заловили беззащитния старец и го изправили пред съд. Той се държал достойно и преди палачът да спусне меча си върху него, Харалампий склопил очи и предал душата си на Бога. Така той загива мъченически за християнската вяра през 198 г.

В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата.

На днешния ден имен ден празнуват, всички, които носят имената Харалампий, Харалампи, Валентин, Валентина и производните им.

#свети Харалампий #Българската православна църква #Източна България #Септимий Север #християни #Бог #Валентин #Валентина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"