Виталий Кличко - боксьорът революционер

Виталий Кличко - боксьорът революционер
Виталий Кличко. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Виталий Кличко е човекът, който застана с името и юмрука си зад масовите протести в Украйна. Шампионът-депутат дава все повече заявки за реален успех в кариерата си на политик.

Кличко е хит в социалните мрежи с множество колажи, в които някой протестиращ отива при него и му казва: "А пък този полицай ме удари!" Доктор Железният Юмрук, както го наричат, тепърва ще жъне успехи, без значение дали е на боксов или политически ринг.

Роден е на 19 юли 1971 в село Беловодско, Киргизская (СССР) Висок е 2 метра и 1 сантиметър, печели 45 от 47 срещи на професионалния ринг. Използва класически гард. Шест пъти е ставал световен шампион по кикбокс(четири пъти професионално и два пъти при аматьорите). От 35 мача в кикбокса има 34 победи.

Преквалифицира се в бокса през 1995-а година. Световен шампион по бокс при професионалистите във версия WBO (1999-2000), по версии на списание The Ring (2004-2005) и WBC (2004-2005, 2008 - досега). През 2010 година Кличко основава политическата партия УДАР (Украински демократичен алианс за реформи).  На парламентарните избори през 2012 година е на трето място с 14% от гласовете и 40 от 450 места във Върховната рада.

Той е първият шампион при професионалистите, който има докторска степен - по физическо възпитание и спорт. Заради високото си образование и тежък тупаник си спечелва прякор "Доктор Железния Юмрук" Завършва 87,23 % от двубоите и с нокаут. Единственият пред него по успеваемост е Роки Марчиано, с 87.76%. Самият Кличко никога не е бил нокаутиран в професионалната си кариера. Баща му Владимир е генерал от въздушните сили на Съветския съюз. Умира от рак преди две години. Причината: той е от хората, които участват в почистването на Чернобил през 1986 г.

Женен е за Наталия Егорова, бивша атлетка и модел. Имат три деца - Игор-Даниел, Елизабет- Виктория и Макс. Разминава се с олимпиадата в Атланта заради положителен допинг тест. В кръвта му са открити анаболни стероиди, които той е вземал за лечение на травма.

Голямата трагедия в кариерата на Виталий е боят му срещу Ленъкс Луис през 2004-а година. Тогава украинецът методично започва да смазва съперника си, но съдиите прекратяват мача заради аркада на веждата и Кличко губи. Ленъкс казва, че бил дал реванш на "Железния юмрук" само срещу 100 милиона долара. Арабски шейхове предлагат милиони на Виталий и Владимир, за да сблъскат ръкавици на ринга, но без успех - клетвата на майка им Надежда да не се бият е по-силна от всякакви суми.

Виталий е първият от двамата братя, който успява да отиде в САЩ. Оттам носи подарък за брат си Владимир - бутилка Кока-Кола, която той пази и до днес. Наскоро докторът-боксьор обяви, че ще се кандидатира за президент на Украйна на изборите през 2015 г. Виталий и Владимир са запалени по шаха. По-големият брат е близък приятел с Крамник и понякога играят заедно. От 2002-а братята започват да помагат на каузата "Юнеско".

"Не се бия за себе си, а за публиката".

"Никой не може да бие братята Кличко. Ще бъде скучно".

"Всяка битка в бокса може да се окаже последна. Излизам винаги с такава нагласа на ринга - като за последен път."

"Уморен? Не мисля. Толкова съм във форма, че мога да се бия 25 рунда".

По "Стандарт"

#Виталий Кличко #Украйна #Киев #САЩ #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"