Гърция се споразумя с частните си кредитори за дълга

Гърция се споразумя с частните си кредитори за дълга
Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос (л) разговаря с Оли Рен в Брюксел. EPA/BGNES
A A+ A++ A

Гръцкото правителство е постигнало споразумение с частните си кредитори за намаляване на дълга, съобщи финансовият министър Евангелос Венизелос.

Венизелос призова вечерта в четвъртък еврозоната да утвърди постигнатия същия ден в Атина компромис за нов план за строго ограничаване на разходите, предадоха АФП и БГНЕС.

Венизелос изрази задоволство от постигнатото споразумение между партиите в Гърция по новия план за строго ограничаване на разходите, изискван от Тройката (ЕС, Европейската централна банка и МВФ), преди прилагането на нова програма за отпускане на помощ от публичните й кредитори на стойност 130 милиарда евро.

„След дълъг и труден период на преговори в крайна сметка постигнахме споразумение на ниво експерти на Тройката за нова солидна и надеждна програма“ за бюджетни икономии, заяви гръцкият министър при пристигането си на срещата на финансовите министри от еврозоната, посветена на Гърция.

„Ние също така постигнахме споразумение с частните кредитори по основните параметри“, допълни министърът, без да дава повече подробности. Преговорите между Гърция и частния сектор, които продължават няколко седмици, се отнасят за опрощаването на 100 милиарда евро от дълга на страната, държан от банките и инвестиционните фондове.

Поставената цел от ръководителите на еврозоната е да се намали нивото на общия публичен дълг на Гърция на поносимо ниво от 120% от БВП до 2020 г. Този праг е едно от условията, определени от МВФ, за да продължи да отпуска пари на Атина. „Вече имаме нужда от политическо споразумение на Еврогрупата за финалния етап“, заяви Венизелос. Но председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер и германският финансов министър Волфганг Шойбле заявиха, че решение за отпускане на нова помощ за Гърция тази вечер е малко вероятно.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »