Щатският пратеник: Трябва пълна прозрачност в българската енергетика!

Щатският пратеник: Трябва пълна прозрачност в българската енергетика!
Днес, 09 февруари, президентът Росен Плевнелиев се срещна с Ричард Морнингстар, специален пратеник на държавния секретар Хилъри Клинтън. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На България е необходима пълна прозрачност в енергийния сектор, според Ричард Морнингстар, специален пратеник на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън за енергийните въпроси в Евразия.

„Основният пункт в нашите разговори беше необходимостта България да има пълна прозрачност и диверсификация в енергийния сектор“, заяви Ричард Морнингстар, след като се срещна с президента Росен Плевнелиев, предаде БГНЕС.

Енергийната диверсификация включва ядрената енергетика и постигане на диверсификация по отношение на газовите доставки, както и развитие на ВЕИ и други алтернативни източници на енергия, допълни американският пратеник, който идва само четири дни след посещението на Хилъри Клинтън в София.

Основното послание от тази среща е необходимостта от енергийна независимост в България, начините, по които тя може да бъде постигната и политическата воля за нейното реализиране, заяви Тихомир Стойчев, секретар на държавния глава по външната политика след края на срещата.

„В съвременния свят енергетиката е част от националната сигурност на всяка една страна. Нашите стратегически отношения със САЩ включват и енергийния сектор. Американските компании и инвестиции са добре дошли. Българската политика в областта на енергетиката се основава на няколко основни принципа – енергийна сигурност, ефективност, либерализация, прозрачност, енергийна диверсификация. Това бяха и основните теми по време на разговорите днес. Тези принципи се подкрепят и от нашите американски партньори“, добави Тихомир Стойчев.

#Ричард Морнингстар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"