Външно скочи срещу Ердоган заради Кърджали

Външно скочи срещу Ердоган заради Кърджали
Министерството на външните работи реагира на изказванията на министър-председателя на Турция Реджеп Таийп Ердоган в град. Кешан. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на външните работи реагира на изказванията на министър-председателя на Турция Реджеп Таийп Ердоган в град Кешан. В предизборно изказване за местните избори в Кешан Ердоган казал, че „Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион“.

„Министерството на външните работи, изхождайки от традиционно добрите отношения между България и Турция, и в светлината на предстоящото заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси, смята, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения“, се казва в позиция на нашето министерство.

„Водени от опита на историята, смятаме, че към  интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат.

Бихме искали да напомним, че както за добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост“, коментираха от Външно.

#Турция #Реджеп Таийп Ердоган #Кешан #Кърджали #Външно #Министерството на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »