Станишев призова европейските социалисти да не подкрепят АКТА

Станишев призова европейските социалисти да не подкрепят АКТА
Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев призова евродепутатите от Групата на социалистите и демократите в ЕП да не подкрепят „споразумението за торентите“. Снимка: БСП
A A+ A++ A

Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев призова евродепутатите от Групата на социалистите и демократите в ЕП да не подкрепят споразумението АКТА/ACTA Anti-Counterfeiting Trade Agreement или Търговско споразумение против фалшифицирането), което предстои да се гласува през май.

Същия призив Станишев отправи и към депутатите от партиите – членки на ПЕС, в националните парламенти, предаде агенция КРОСС.

„Ако нямаме ясна позиция, хората няма да забравят това, когато гласуват за Европейски парламент през 2014 г.“, отбеляза президентът на ПЕС.

Станишев напомни, че темата успя силно да мобилизира обществото, особено младите хора. Влиятелната организация за публични кампании AVAAZ например стартира онлайн подписка срещу АКТА на 25 януари и вече набра близо 2 милиона подписа.

Освен това тази събота са насрочени демонстрации в цяла Европа. Според Станишев протестът срещу АКТА набира толкова привърженици, защото споразумението ще се отрази значително върху основни свободи.

В своя декларация  европейските социалисти определят споразумението като „дълбоко сгрешено“.

Според тях то носи риск от нарушаване на основните права на европейските граждани. В декларацията се изтъква, че АКТА предоставя на доставчиците на интернет прекомерни правомощия за надзор, нарушава неприкосновеността на личния живот на интернет потребителите и възпрепятства достъпа на развиващите се страни до генерични лекарства.

Европейските социалисти критикуват и секретността при договарянето на споразумението - въпреки че АКТА ще има реален ефект върху живота на европейските граждани, те не бяха информирани за хода и за съдържанието на преговорите.

„ПЕС не може да приеме подобни секретни преговори“, категоричен е Станишев. Той отбеляза, че на комисията беше дадено право да преговаря, но парламентът, като орган с демократично избрани представители, трябваше да бъде консултиран във всяка една фаза на преговорите.

Вместо това парламентът беше държан в неведение за какво се преговаря и получи споразумение, на което липсва прозрачност.

„Това е една от основните причини, поради която евродепутатът Кадер Ариф реши да откаже да бъде докладчик по споразумението - решение, което аз и ПЕС изцяло подкрепяме. Той разбра, че въпреки нарастващата нужда от достатъчно законодателни мерки, които да защитават правата на интелектуална собственост на европейско равнище, АСТА е крайно недостатъчна“, добави Станишев.

Според ПЕС има нужда от законодателни мерки в областта на правото на интелектуална собственост, но АКТА не е разумно разрешение на тази необходимост.

#Сергей Станишев #Станишев #лидер на БСП #президент на ПЕС #Партия на европейските социалисти #АКТА #ACTA #Anti-Counterfeiting Trade Agreement #Търговско споразумение против фалшифицирането

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"