Агенцията за бежанци: В центровете има 2135 деца

Агенцията за бежанци: В центровете има 2135 деца
Чирпанлиев добави, че основната част от непридружените деца у нас са на родители, които в момента са в Западна Европа и изпълняват процедури, за да ги вземат при себе си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„В нашите центрове към момента имаме 2 135 деца, от които от Сирия са 1609, 120 са от Афганистан, 82 са от Ирак“, заяви председателят на Държавната агенция за бежанци, Николай Чирпанлиев.

Децата са разпределени във възрастови групи: до 13 г. са 1624, от 14 г. до 17 г. - 511, като момчетата са 1219, а момичетата 916.

Данните от началото на година показват, че в момента в центровете има 172 непридружени деца, като от тях 60 са от Сирия, 29 от Афганистан и 18 от Алжир, предава БГНЕС.

Чирпанлиев посочи, че има идея центърът в Баня да бъде изцяло обособен за непридружени деца и там да бъдат изградени къщички за майки с деца без съпрузи.

"Това е нашата идея, която мислим да осъществим до 2-3 месеца", каза председателят на агенцията.

Той добави, че основната част от непридружените деца у нас са на родители, които в момента са в Западна Европа и изпълняват процедури, за да ги вземат при себе си.

"Към момента съществената разлика е в това, че в основните центрове – "Овча купел", Баня, Пъстрогор има създадени условия - детски кътове, стаи за игри. Но в новите, които бяха създадени при екстремни условия, няма такива, като най-тежко е положението в Харманли", коментира Чирпанлиев.

"Затова и стратегията е такава - в Харманли се обработват данните за няколко дни на семействата, които имат деца и те ще бъдат разпределени в други центрове. И това да бъде до момента, в който и там ще се създадат условия", каза още той.

„Еврокомисията гласува извънредни средства за Агенцията за бежанци в размер на 6,9 млн. евро., като ние ще платим 20% от тях. 3,5 млн. долара отпуска Върховният комисариат на ООН, 1 млн. евро чрез БЧК предлага правителството на Холандия", отбеляза Чирпанлиев.

Той припомни и за близо 1 млн. евро, с които помага Чехия.

"Голяма част от тези средства са именно с цел да се подобрят като цяло социалните функции, които ние трябва да изпълняваме спрямо бежанците и специално внимание се отделя на различните групи деца", каза Николай Чирпанлиев.

"Във всички центрове ще има кътове за деца, ще има условия, при които те да могат да играят, да се обучават", посочи той.

Чирпанлиев каза, че има сериозна финансова подкрепа, която дава възможност да се назначат още 110 души и те са предвидели специалисти точно в областта на социалните дейности.

#бежанци #Николай Чирпанлиев #деца #центрове #настаняване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници