Сондажите на шистов газ в Румъния продължават на всяка цена

Сондажите на шистов газ в Румъния продължават на всяка цена
Снимка: www.spisanie8.bg
A A+ A++ A

По стара традиция нас, хората от Балканите, никога не ни питат за нищо. Нещата се случват, дирижирани отнякъде, а ние разбираме едва когато последиците ни се стоварят върху главите. Такъв е примерът и с бунтовете в Румъния срещу шистовия газ.

Американският енергиен гигант „Шеврон“ обяви в неделя, че възобновява проучванията за шистов газ в Пунгещи, Североизточна Румъния, въпреки непрекъснатите протести срещу проекта. Румънските власти се уплашиха от ескалация на напрежението и обявиха Пунгещи и околностите му за „специална зона за сигурност“. В момента там са разгърнати значителни части от силите за сигурност. При входовете на селото са изградени прегради, а полицаи проверяват колите, които се движат по пътищата, съобщи кореспондент на АФП. От кого пазят „Шеврон“? Дали от хората, които искат да запазят земята и поминъка си? И кого трябва да пазят – своите данъкоплатци и избиратели или чуждата компания, която остана глуха за несъгласието на хората от района?

Притеснително е, че компания от такъв ранг би приела да работи, пазена от жандармерия и армия. Притеснително е също, че румънските власти не се съобразяват с позицията на местните жители, които имат пълно право да решат дали пред вратата на дома им да се добива шистов газ или не.

 

Стотици румънци протестираха в събота в опит да се попречи на сондажа. Демонстрантите бутнаха оградата около строежа и за кратко проникнаха вътре със скандирания „Шеврон, върви си у дома“. Около 20 души бяха арестувани от полицията и част от тях – глобени. Месеци наред хиляди протестират в Букурещ. Никой не обърна внимание на опасенията на хората от бедните селски райони, че единственият им поминък – земеделие и животновъдство, е обречен, ако започне сондаж по метода на хидравличното разбиване. При този метод се създават и доразвиват пукнатини в скалния слой, като за източник на енергия се използва течност. Целта е увеличаване или възстановяване на темповете, с които течности като нефт, газ или вода се извличат от земята. Най-сериозният риск при този метод е необратимото отравяне на почвата и водите заради използването на химически вещества. По време на процеса се използват желирани флуиди, които съдържат бензен, толуен, етилбензен и ксилен, също така олово, метанол, етиленгликол.

 

Според премиера Виктор Понта „мнозинството от хората, които са против, са готови да чуят аргументите, след което ще остане само едно радикално малцинство, което не желае да чуе никакъв аргумент, независимо колко рационален е той, но което не може да наложи на мнозинството отказ от един национален проект“.

 

Безспорно е, че бизнесът е важен. Шистовият газ би донесъл евентуално енергийна независимост на Румъния. Но на каква цена? Да отрови природата си и да прогони хората от родните им места.

#шистов газ #Шеврон #хидравлично разбиване #протест #Букурещ #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"