Експерти: Снеговете са бомба със закъснител

Експерти: Снеговете са бомба със закъснител
Падналите през последните две седмици снегове са „бомба със закъснител“, защото при рязко покачване на температурите могат да се разтопят за броени часове. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Падналите през последните две седмици снегове са „бомба със закъснител“, защото при рязко покачване на температурите могат да се разтопят за броени часове и има голяма опасност от наводнения, твърдят експерти.

„Тези снегове, които паднаха, са бомба със закъснител“, заяви проф. Христо Етрополски, зам.-председател на Българската асоциация по мелиорации (БАМ), цитиран от БГНЕС.

Експерти на Асоциацията дадоха пресконференция за това какви мерки трябва да се предприемат за оценка и предотвратяване на риска от наводнения.

Според проф. Етрополски, ако температурите се вдигнат рязко или в софийското поле задуха фьон, то снеговете ще се разтопят за броени часове, а каналите няма да могат да поемат всичката вода, която ще се разтопи, и има опасност от заливания в софийското поле.

Рискови в страната са и отводнителните системи, и дигите, и ледоходът. „Те са цъкащи бомби, а детонаторът е в ръцете на природата“, обясниха специалистите.

Според тях трябва още днес да се направи експертиза за това как изглеждат всички съоръжения.
Законът за водите трябва да се напише, след като има обща стратегия за язовирите в България, той да разпредели тежестите и отговорностите на институциите у нас.

„Най-страшното предстои“, казаха и от Асоциацията. Специалистите казаха още, че информацията трябва да е на едно място.

Иван Греченлиев, експерт по малки язовири и хидромелиоративни съоръжения, посочи, че има опасност и за нивото на Дунав, тъй като се очаква голямо снеготопене и в Европа.

Той предупреди, че има опасност и защото дигите покрай реката са лошо поддържани.
Маргарита Стефанова, председател на Експертния съвет на БАМ, изтъкна, че трябва спешно картотекиране на малките язовири и че те са в окаяно състояние.

След това незабавно да се премине към паспортизация на тези язовири, така като на всички останали строежи.

Георги Георгиев, зам.-председател на БАМ, пък изтъкна, че 2000 са безпризорните язовири в България - никой не ги и поглежда.

Той предупреди, че няма достатъчно пари в „Напоителни системи“ към МЗХ, където има 170 язовира в момента, 3000 километра корекции на реки и напоителни системи.

В предприятието според него работят 2000 души, но само 10-12 от тях са хидроинженери. За поддръжката на тези язовири и за цялата останала дейност на дружеството се отделят от земеделското министерство 4-5 млн. лв.

„Тази работа без пари не става. Не че „Напоителни системи“ не иска да ги експлоатира добре, просто не им дават“, каза Георгиев.

Според експертите предприятие „Язовири и каскади“ е останала единствената структура, която нормално си изпълнява задълженията – те имат 22 язовира, за които разполагат с 400 млн. лв.

От вчера при тях язовирите са общо 52. Според тях държавна агенция трябва и да контролира, и да експлоатира всички язовири.

#експерти #снегове #температури #язовири #инфраструктура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"