Меркел ще участва в предизборната кампания на Саркози

Меркел ще участва в предизборната кампания на Саркози
Традиционно предпазливият канцлер на Германия поема голям риск, планирайки свои появи по време на кампанията в подкрепа на френския лидер преди първия тур на президентските избори на 22 април. Снимка: presstv.com
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел открито ще подкрепи френския президент Никола Саркози в предизборната му кампания.

Положението явно става отчайващо, щом като Ангела Меркел се намесва във френската политика, за да се опита да спаси Никола Саркози от изборно поражение, коментира Пол Тейлър от „Ройтерс“, цитиран от БТА.

Традиционно предпазливият канцлер на Германия поема голям риск, планирайки свои появи по време на кампанията в подкрепа на френския лидер преди първия тур на президентските избори на 22 април, като първата ще е в понеделник в съвместно телевизионно интервю.

Ако, както сочат всички социологически проучвания, на балотажа на 6 май социалистическият опонент Франсоа Оланд победи консерватора Саркози, Меркел ще трябва да изгражда отново френско-германското лидерство в Европа с човек, към когото се е отнесла пренебрежително.

Нещата започнаха мъчително и с американския президент Барак Обама, след като тя отказа да му позволи да организира митинг на Бранденбургската врата в Берлин - символ на разделението по време на Студената война и фон на известна реч на Роналд Рейгън от 1987 г., когато той беше кандидат-президент.

Съветниците на Меркел привеждат два довода в полза на решението й да наруши дипломатическата практика по молба на Саркози:

- необходимостта да се запазят близките партньорски отношения, които френският и германският лидер изградиха, управлявайки дълговата криза в еврозоната, спечелили им колективното прозвище „Меркози“ въпреки различията в техния характер и политика;

- тревогата от антипазарната реторика на Оланд и призива му да се предоговори одобреният миналия месец от европейските лидери фискален пакт за строга бюджетна дисциплина.

„Намеренията на Оланд застрашават усилията за стабилизиране на еврото“, заяви за „Ройтерс“ по време на свое посещение във Франция Херман Грьое, генерален секретар на партията на Меркел, Християндемократически съюз (ХДС).

Поддръжниците на кандидата на социалистите казват, че нападките му срещу „финансовия свят“ в негова програмна реч са били преекспонирани. Той е целял да подсили имиджа си и да обедини левите, но без да има намерение да ги повежда към барикадите.

Оланд заявява твърдо намерение да намали бюджетния дефицит на Франция, въпреки че е против вписването в конституцията на поисканото от германците „златно правило“ за балансирани бюджети.

Той иска да смекчи фискалната дисциплина, както и санкциите, записани в новия европейски пакт, поемайки ангажимент за насърчаване на икономическия растеж и създаване на работни места.

Решението на Саркози да заложи на „германската карта“ би могло да се обърне срещу него във времена, когато за Франция се смята, че през петгодишния му мандат страната се е лишила както от икономическия, така и от политическия паритет с Берлин, което бе затвърдено след загубата миналия месец на кредитния рейтинг от три пъти А.

„Германия може и да е спасението за Франция, но определено не и за Никола Саркози“, каза Доминик Моизи от Френския институт за международни отношения.

#предизборна кампания #Оланд #Франсоа Оланд #Президент на Франция #Саркози #Никола Саркози #Канцлер на Германия #Меркел #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"