10 топхрани срещу косопад

10 топхрани срещу косопад
A A+ A++ A

Много хора в определен период от живота си са се оплаквали от косопад, изтънена и слаба коса, а някои за съжаление по природа имат по-рядка коса.

На пазара има редица хранителни добавки и козметични продукти, които ни обещават лъвска грива за броени дни. За съжаление обаче повечето от тях не са особено ефикасни, а някои дори не са безопасни. Естествено, има изключения. Красотата на кожата, косата и ноктите обаче често е отражение на здравето на целия ни организъм. За да постигнем наистина здрава и силна коса, трябва да действаме отвътре. Как да засилим растежа на косата си и да я направим здрава и силна по съвсем безопасен начин, посредством хранене? Научете от нас кои са най-добрите храни за красива и гъста коса.

Сьомга. Почти няма здравословен хранителен режим, в който да не е спомената сьомгата. Това не е въпрос на мода или тенденция, а се дължи на изключително добрите хранителни качества, които тази риба има. В нея се съдържат големи количества омега-3 мастни киселини, чудесен източник на протеин е, пълна е с витамин В12 и желязо. Омега-3 мастните киселини са много важни за здравето на скалпа, който „храни“ косата ни. Дефицитът им води до тънка коса в лошо здраве. Ако не обичате риба или сте вегетарианец, тогава добавете 1-2 супени лъжици ленено семе дневно в менюто си.

Зелени зеленчуци. Спанакът, броколито, брюкселското зеле, киселецът и другите зелени зеленчуци са отличен източник на витамин А и С, от които тялото ни се нуждае, за да произвежда себум. Това е „мазната“ съставка, която тялото ни произвежда, която осигурява здраве и защита на косата ни и е неин естествен балсам. Тази група зеленчуци осигурява също желязо и калций.

Бобови растения. Боб за здрава коса? Да! Бобът, лещата, зеленият фасул и другите бобови растения всъщност са важна част от диетата срещу косопад. Те осигуряват протеин, желязо, цинк и биотин, всички те са съставки, които подобряват състоянието на косата.

Ядки. Ядките също са приятелски храни на косата. Най-добрите от тях са бразилските орехи, обикновените орехи, бадемите и кашуто. Добавете шепа ядки в менюто си за здрава и лъскава коса.

Пилешко и друго птиче месо. Висококачественият протеин, които осигуряват този тип меса, дава на косата сила и здравина. Избирайте домашни или биопродукти по възможност, поради заниженото качество на месните продукти на пазара.

Яйца. Подобно на месото те също са отличен източник на протеин, но съдържат и значителни количества биотин, който, както споменахме, е много важен за здравата коса.

Пълнозърнести продукти. Независимо дали става дума за качествен пълнозърнест хляб, крекери или зърнена закуска, всички те са отличен източник на цинк, желязо и В-витамини.

Стриди. Малко нехарактерни за нашата кухня, но все пак ще ги споменем поради полезните им качества за здрава коса. Ако имате възможност, похапнете стриди, защото те са пълни с цинк, един от най-мощните антиоксиданти. Ако не обичате морска храна или просто нямате възможност да ядете стриди, то можете да ги замените с шепа ядки или парче телешко или агнешко.

Млечни продукти. Независимо какви, стига да са качествени, всички те са отличен източник на протеин и калций, които са есенциални за здравата коса.

Моркови. Те са отличен източник на витамин А, който, освен че се грижи за доброто ни зрение, ни осигурява здрав скалп.



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"